De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Zi de sărbătoare la Mănăstirea Cernica
Ieri, 3 decembrie a.c., de ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi cu un ales sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba sfinţirii paraclisului din vechea stăreţie a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, cu hramurile „Sfântul Ioan Evanghelistul“, „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ şi „Sfântul Paisie de la Neamţ“.
La finalul slujbei de sfinţire, Preafericitul Părinte Daniel a ţinut un cuvânt de învăţătură, prin care a arătat importanţa sfinţilor şi a Bisericii lui Hristos. „Este o binecuvântare deosebită să ne aflăm sub ocrotirea, luminarea şi îndrumarea sfinţilor, prin cuvânt şi rugăciune, prin cuvântul scris şi prin cuvântul înfăptuit de aceştia, pentru că numai prin sfinţi noi înţelegem cu adevărat ce este Biserica lui Hristos şi care este rostul ei în lume“, a spus Patriarhul României.
După săvârşirea sfinţirii paraclisului, Întâistătătorul Bisericii noastre, împreună cu PS Varsanufie Prahoveanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi din administraţia Arhiepiscopiei Bucureştilor şi din cea a Patriarhiei Române şi de stareţii din Arhiepiscopia Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cea mare a mănăstirii, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, care a mai primit ieri, prin decizie patriarhală, şi hramul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica“, ctitorul acestei biserici.
După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Patriarh Daniel a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a subliniat faptul că Evanghelia care se citeşte în rânduiala Bisericii Ortodoxe la ziua de prăznuire a unui sfânt cuvios arată că „Prin oricâte greutăţi am trece, în lumea aceasta, dacă rămânem credincioşi lui Dumnezeu şi împlinim voia Lui, dacă însetăm de dreptate, dacă suntem milostivi, dacă suntem curaţi cu inima, făcători de pace, dacă ne plângem păcatele noastre prin pocăinţă şi dacă răbdăm prigoană pentru El, fără ca să ne lepădăm de El în timp de încercare, atunci plata noastră multă este în ceruri. Această plată este participarea noastră la viaţa veşnică, la bucuria, la fericirea, la lumina cea neînserată şi slava nelimitată a Sfintei Treimi“.
La finalul Sfintei Liturghii, cu prilejul împlinirii a 400 de ani de atestare documentară, a fost lansată monografia „Priveghere în Ostrov, Mănăstirea Cernica - 400 de ani de cult şi cultură“. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a acordat distincţii de vrednicie unor personalităţi şi credincioşi care au sprijinit proiectele Mănăstirii Cernica. Arhim. Macarie Ciolan, stareţul Mănăstirii Cernica, i-a acordat Părintelui Patriarh medalia jubiliară „400 de ani de atestare documentară“. La rândul său, Patriahul României i-a dăruit părintelui stareţ un exemplar din noua ediţie jubiliară a Liturghierului.
Tot ieri, la ora 16:00, au început la Mănăstirea Cernica lucrările Sinaxei stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Bucureştilor, care vor continua şi astăzi. Cu detalii despre aceste evenimente vom reveni în ediţia de mâine a „Ziarului Lumina“.