La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Zi de sărbătoare la Mănăstirea Sihăstria Voronei
În ziua de cinstire a Cuviosului Onufrie de la Sihăstria Voronei, sfânt canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2005, ieri, 9 septembrie, Mănăstirea Sihăstria Voronei, din judeţul Botoşani, şi-a sărbătorit al doilea hram. Mănăstirea Sihăstria Voronei a fost construită între anii 1830-1868. Biserica de aici are o frumoasă pictură originală, iar catapeteasma reprezintă o valoroasă operă de artă.
„Mănăstirea Sihăstria Voronei a fost construită de părinţii călugări, în urma câtorva minuni săvârşite după moartea Sf. Cuvios Onufrie în această poieniţă. Se pare că biserica a început să fie construită încă de când Sfântul Onufrie era în viaţă, însă, după moartea sa, a rămas în paragină. După aceste minuni, cea mai importantă fiind vindecarea fetiţei bolnave a lui Mihail Sturdza, din porunca domnitorului, la 1846, s-au dezgropat sfintele moaşte şi au fost coborâte la Mănăstirea Vorona“, a declarat pentru Radio Trinitas protos. Ghedeon Huţănaşu, stareţul mănăstirii Sihăstria Voronei. Cel mai important eveniment găzduit de această mănăstire de-a lungul existenţei sale s-a petrecut în anul 2005, când a găzduit ceremonia de proclamare a canonizării Cuviosului Onufrie, ocrotitor al acestei mănăstiri.