În seara zilei de duminică, 22 decembrie, de la ora 18:00, la biserica Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din sectorul 2 al Capitalei va avea loc tradiționalul concert de colinde „Iată, vin colindători!”, ajuns la
Zi de sărbătoare pentru o biserică răstignită şi înviată
Și comunitatea parohială de la Biserica „Sfântul Spiridon”-Vechi din sectorul 4 al Capitalei și-a sărbătorit luni, 12 decembrie, ocrotitorul. Ierarhul făcător de minuni din cetatea Trimitundei a fost cinstit prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de slujitori condus de arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal. La momentul rânduit, părintele arhimandrit a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat trecutul zbuciumat al bisericii: „Numele acestui sfânt lăcaș arată faptul că această ctitorie străveche este o mărturie de peste veacuri. Biserica «Sfântul Spiridon»-Vechi a cunoscut pătimirile, răstignirea și chiar moartea într-o vreme dușmănoasă, nu foarte îndepărtată de timpul nostru. Traversând istoria cu greutăți și cu nenumărate încercări, acest lăcaș al Sfântului Spiridon a fost inițial o biserică de lemn, construită apoi de zid de către ctitorul ei, domnitorul Constantin Mavrocordat, în secolul al 18-lea. A devenit apoi o mănăstire cu călugări cărturari, aici funcționând și o tipografie. A cuprins și case pentru ierarhii creștini din Orient care locuiau aici, în București. Ulterior a fost desființată ca mănăstire, în timpul reformei secularizării averilor mănăstirești din anul 1863. A fost afectată de cutremure și reparată de mai multe ori în cursul istoriei, fiind la un moment dat desființată și ca parohie. În anul 1987, a fost demolată de regimul comunist ateu, așa cum a fost cazul multor altor biserici și mănăstiri. (...) După 1989, la dorința fostului preot paroh și a credincioșilor, cu osteneala actualului preot paroh, Ioan Iordache, această biserică a reînviat. A fost rezidită între 1992 și 1996 pe vechile ei temelii, sfințirea fiind săvârșită în 26 octombrie 1996. Astăzi, vedem că biserica a devenit ceea ce a fost menită să fie: o cetate de apărare a credinței creștine ortodoxe, un loc unde putem găsi adevărul, pacea și bunătatea lui Dumnezeu”.
Credincioșii prezenți au avut ocazia de a se închina la un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Spiridon, mulțumindu-i pentru ocrotire și cerându-i binecuvântarea. La finalul slujbei au fost pomeniți ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș trecuți la Domnul și au fost sfințite noile baldachine în care sfintele moaște aflate în patrimoniul sacru al bisericii vor fi așezate.