Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Zi de sărbătoare pentru o parohie din municipiul Galaţi
Biserica noastră face la 2 mai și pomenirea Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea Patelarie, Patriarhul Constantinopolului. Deoarece în acest an, la această dată, creştinătatea răsăriteană a sărbătorit Învierea Domnului, pomenirea sa s-a făcut în a treia zi de Paşti. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în mijlocul credincioşilor parohiei închinate sfântului pomenit din cartierul gălăţean Micro 17, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, rostind un cuvânt de binecuvântare în care a evocat figura marelui păstor de suflete.
Pentru credincioşii gălăţeni ziua de pomenire a Sfântului Atanasie Patelarie are o însemnătate specială, acesta păstorind şi în oraşul dunărean în perioada 1642-1653. Din acest motiv, în municipiul Galaţi, două biserici şi l-au ales ca ocrotitor spiritual: Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie”, unde sfântul a locuit şi a slujit o perioadă, respectiv biserica de lemn din cartierul Micro 17, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
Aceasta din urmă a fost vizitată în ziua de pomenire a sfântului ocrotitor de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a săvârşit Sfânta Liturghie în Altarul de vară al sfântului lăcaş, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit, Înaltpreasfinţia Sa a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, al Cinei din Emaus, care ne-a amintit de arătarea Mântuitorului celor doi ucenici, Luca și Cleopa. De asemenea, a evocat viaţa sfântului pomenit, evidenţiind perioada în care acest vrednic ierarh a păstorit creştinii din zona Dunării de Jos.
„Astăzi îl pomenim pe Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, care 12 ani a fost rezident în oraşul Galaţi. Trupul său neputrezit, şezând pe tron, se află în biserica de la Harkov din Ucraina, dar duhul lui şi evlavia poporului se odihnesc în câteva repere de la Galaţi, cel mai important fiind acesta în care am slujit astăzi, o «grădină a Raiului» cu o biserică atât de frumoasă, într-o comunitate de credincioşi care formează împreună o icoană autentică a Învierii şi a învierii sănătăţii tuturor”, a spus chiriarhul Dunării de Jos.
Cu prilejul hramului, parohia a pregătit pentru 30 de familii nevoiaşe şi pentru 300 de bătrâni alimente neperisabile şi produse tradiţionale pascale, în cadrul campaniei filantropice „Dăruind, vei dobândi”.