Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Zi de sărbătoare pentru Schitul Măgureanu din Capitală
În Duminica a 26-a după Rusalii a fost prăznuită în acest an și sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului. Bucuria duhovnicească a obștii și a credincioșilor de la Schitul Măgureanu din Capitală a fost sporită întrucât așezământul monahal și-a sărbătorit hramul istoric. În ajun și în ziua hramului s-a desfășurat un amplu program liturgic, încununat prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
În seara anterioară, în baldachinul special amenajat în curtea lăcașului de rugăciune a fost așezată spre închinare o raclă ce adăpostește câte un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și ale Sfântului Ierarh Visarion, Arhiepiscopul Larisei, ocrotitorii așezământului monahal. În continuare a fost săvârșită slujba Privegherii.
În ziua hramului, duminică, 21 noiembrie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un însemnat sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși sosiți din mai multe zone ale Capitalei. La sfârșit, ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a raclei în care au fost așezate sfintele moaște, precum și a noilor clopote care vor fi folosite în urma finalizării lucrărilor de renovare prin care trece în prezent lăcașul de rugăciune.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre evenimentul intrării în biserică a Fecioarei Maria, arătând felul în care întreaga ei copilărie a reprezentat o pregătire continuă în vederea împlinirii iconomiei dumnezeiești privind mântuirea oamenilor: „Ea avea să primească vestirea din ceruri a lui Dumnezeu și să spună, în locul protopărinților neamului nostru arătați neascultători, în ascultare deplină față de Dumnezeu în fața acestei răspunderi extraordinare, «Fie mie după cuvântul tău!». Aceste cuvinte rostite de Fecioară în numele nostru au reprezentat continuarea lucrării de mântuire a lui Dumnezeu în lume. Datorită rolului său deosebit în iconomia mântuirii, Biserica o cinstește pe parcursul anului prin patru sărbători principale, dar și prin alte praznice”.
De asemenea, ierarhul a vorbit și despre Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina: „Ideal ar fi ca fiecare să nu își lege sufletul de mult sau de puțin, ci să îi mulțumească întotdeauna lui Dumnezeu, să nu rămână împietrit și insensibil față de nevoile aproapelui și să vină la biserică, pentru că aici, asemenea Sfintei Fecioare Maria care a intrat în Templu, va asculta cuvântul lui Dumnezeu și se va hrăni cu el, însă nu numai atât. În Biserică avem mai mult decât în Legea Veche, respectiv harul Sfântului Duh, Sfintele Taine și prezența euharistică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care pentru noi reprezintă o merindă pentru viața aceasta și pentru cea veșnică”.
La finalul slujbei, starețul așezământului monahal, părintele arhimandrit Antim David, i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul pentru slujire și binecuvântare, oferindu-i o icoană a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și un frumos coș cu flori.