„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
„Ziarul Lumina 5.000”: colocviu de presă la Mănăstirea Caraiman
Sub auspiciile înălţării sufleteşti inspirate de Masivul Bucegi şi de Mănăstirea Caraiman, s‑au desfășurat, în perioada 14‑17 iulie 2022, lucrările Colocviului „Ziarul Lumina 5.000: trecut, prezent și viitor”.
În deschidere, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicaţiilor LUMINA, a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Ziarul Lumina - o mare binecuvântare”, transmis la apariţia ediţiei cu numărul 5.000 a „Ziarului Lumina”, la 17 februarie 2022. Această reactualizare a mesajului Patriarhului României a fost justificată de părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu prin continuitatea organică dintre evenimentul aniversar din februarie 2022 şi actualul colocviu de la Mănăstirea Caraiman.
„Am organizat acest colocviu de presă în ideea de a reflecta asupra trecutului, asupra prezentului și de a ne îndrepta câteva gânduri asupra viitorului, nu numai al publicației noastre, ci și al cooperării dintre presa scrisă, presa audio-vizuală și digitală. Totodată, acest colocviu are rolul de a stabili punți de comunicare și în exteriorul Bisericii, pentru că «Ziarul Lumina» de la început și-a dorit a fi tocmai o cale de comunicare cu societatea, cu mediile de comunicare din zilele noastre și, bineînțeles, o cale de comunicare în care jurnalismul creștin să aibă întotdeauna puncte de contact cu jurnalismul din societatea în care ne aflăm. La final, vom putea avea concluzii de la prezentările susținute, pentru că lucrările desfășurate mi-aș dori să fie o legătură în spiritul cultivării a ceea ce s-a făcut bine și al observării a ceea ce mai avem de făcut, pentru că întotdeauna presa este o muncă de fiecare zi. Mă bucur de prezența dumneavoastră și vă mulțumesc tuturor pentru participare și sperăm să avem zile fructuoase și din punct de vedere academic, științific, jurnalistic, dar și din punct de vedere uman”, a precizat părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu.
Cotidianul Patriarhiei Române în 5.000 de pași
Colocviul de presă s-a desfășurat pe două secțiuni în care au fost prezentate referatele științifice. În prima secțiune, „«Ziarul Lumina», cotidianul Patriarhiei Române, în 5.000 de pași”, moderată de părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu și Augustin Păunoiu, redactor-șef al publicației „Lumina de Duminică”, 11 participanți au susținut prelegeri cu privire la „Ziarul Lumina” și la locul publicației în presa bisericească din acești ani:
- pr. dr. Nicolae Dascălu, „Etape și repere din evoluția proiectului editorial «Ziarul Lumina» (2005-2022)”;
- pr. dr. Nicolae-Cristian Câdă, „Vestitorul Ortodoxiei - reper al începutului și evoluției jurnalismului bisericesc autohton din ultimele trei decenii”;
- pr. dr. Ciprian Florin Apetrei, „Cuvântul care zidește în «Ziarul Lumina»”;
- Daniela Șontică, „Scriitorii - prietenii «Ziarului Lumina»: repere din istoria suplimentului «Lumina literară și artistică» (2014-2019)”;
- drd. Dragoș Vlădescu, „Vizitele externe bisericești în cotidianul «Ziarul Lumina» al Patriarhiei Române”;
- Silviu Dascălu, „Actualitatea religioasă în cotidianul Patriarhiei Române”;
- Cristina Zamfirescu, „Cât de vizibile sunt ziarele/site-urile de știri ortodoxe?”;
- Damian Buchiu, „Catedrala Mântuirii Neamului în paginile Publicațiilor LUMINA”;
- Dumitru Manolache, „«Ziarul Lumina» - lucrare ziditoare într-o lume reală derealizată”;
- drd. Andrei Butu, „Discursul omiletic în mass-media Bisericii Ortodoxe Române, mijloc de comunicare interpersonală”;
- Nicoleta Olaru, „Site-ul «Ziarului Lumina», actualizat în timp real, rapid și bine organizat”.
„Mass-media în Biserică și Biserica în mass-media”
În cea de-a doua secțiune, „Mass-media în Biserică și Biserica în mass-media”, moderată de prof. dr. Mihai Coman și pr. prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal, au fost susținute zece referate științifice, care au analizat rolul presei în societate și în Biserică:
- prof. dr. Mihai Coman, „Despre jurnalismul adevărat”;
- pr. prof. dr. Nicușor Beldiman, „Puterea cuvântului”;
- prof. dr. Adriana Filipescu, „Spațiul virtual. Mediul online și comunicarea religioasă”;
- pr. prof. dr. Mihail Săsăujan, „Semnificația și impactul transmiterii Sfintei Liturghii online în timpul stării de urgență și alertă la nivel național - COVID-19 (15 martie - 15 iunie 2020). Studiu de caz: Biserica Albă din București”;
- diac. asist. dr. Gheorghe Anghel, „Fenomenul Fake News și spațiul eclezial: Fact-checking o posibilă formă de misiune a Bisericii?”;
- Răzvan Bucuroiu, „Cuvântul Evangheliei în lumea noastră: ecran, microfon sau solee?”;
- Vasile Bănescu, „Comunicarea Bisericii în contextul socio-cultural marcat de noile ideologii”;
- pr. prof. dr. Emanuel-Pavel Tăvală, „Telegraful Român 5.0”;
- diac. drd. Gheorghe Cristian Popa, „Mesaj și mediu în comunicarea religioasă digitală”;
- drd. Cătălin Cristea, „Strategii de răspuns la criza COVID-19 ale Bisericilor Ortodoxe. Reprezentarea procesiunilor cu sfintele moaște în presa generalistă”.
Ambele secțiuni au cuprins sesiuni de întrebări și răspunsuri.
„Presa creștină din România, vocație misionară și responsabilitate civică”
Încununarea celor două secțiuni a fost participarea jurnaliștilor creștini împreună cu invitații la atelierul de lucru intitulat „Presa creștină din România, vocație misionară și responsabilitate civică”, moderat de diac. Alexandru Briciu, redactor-șef al «Ziarului Lumina», și de jurnalistul Răzvan Bucuroiu. În cadrul atelierului s-au purtat discuții referitoare la comunicarea Bisericii în societate din care au rezultat concluzii constructive, arătând că «Ziarul Lumina» este un ziar al Bisericii, cu tematică spirituală, dar, în același timp, este deschis către problemele omului de astăzi. La final a fost elaborat un draft de comunicat care va rămâne mărturie peste vremuri despre lucrările colocviului de presă „Ziarul Lumina 5.000: trecut, prezent și viitor”. De amintit că evenimentul a avut loc la aproape două decenii după colocviul „Biserica în mass-media şi mass-media în Biserică”, organizat în perioada 19-21 iunie 2003 la Centrul cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” de la Mănăstirea Durău, judeţul Neamţ, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În deschiderea atelierului de lucru de la sfârşitul săptămânii trecute a fost citit documentul final din 2003, participanţii bucurându-se să constate că o bună parte din dezideratele formulate şi-au găsit împlinirea în peisajul mediatic românesc.
Documentele colocviului vor fi publicate într-un volum din colecția „Media Christiana” - Seria LUMINA, la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române.