De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Zidire sufletească în „Vara Adolescenţilor“
Asociaţia Ortodoxă pentru o Lume Nouă (AOLN), cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a taberei "Vara Adolescenţilor", în Complexul "Sfântul Nicodim", situat lângă Mănăstirea Tismana. Au participat 35 de elevi din judeţul Sibiu, din municipiul Râmnicu Vâlcea, Bucureşti şi Chişinău, însoţiţi de 11 organizatori voluntari.
Tabăra este parte a proiectului "Dezvoltare - Autocunoaştere - Consiliere" (DAC), derulat de către AOLN, care are ca scop să contribuie la dezvoltarea abilităţilor personale ale adolescenţilor - comunicare, socializare, expresie artistică - şi la responsabilizarea lor în relaţia cu prietenii, părinţii, şcoala, comunitatea locală şi Biserica, activitatea fiind derulată la începutul lunii iulie. Propunând un alt mod de a petrece vacanţa - prin joc, prin întâlnirea cu locuri pline de semnificaţie, cu repere de spiritualitate creştină ortodoxă, prin rugăciune - tabăra "Vara Adolescenţilor" a fost o provocare pentru participanţi, de a-şi descoperi, firesc, sinele, pe aproapele lor şi pe Dumnezeu.
În cadrul taberei, organizatorii le-au propus elevilor ateliere de creaţie, de dezvoltare personală şi sportive, cântece şi jocuri. Drumul pe Valea Oltului, presărat cu repere de istorie şi spiritualitate, a continuat pe munte la Schiturile Tismanei, Cioclovina de Jos şi Cioclovina de Sus, un drum iniţiatic, către lumină, credinţă şi depăşire personală, pentru cei ce sunt la început de viaţă.
Întâlnirea cu monahiile rupte de lume, ca să se roage pentru ea şi să-i ofere oaze de pace şi bucurie în Hristos, precum şi întâlnirea, în acest colţ de Rai, cu Preasfinţitul Părinte Marc Nemţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, însoţit de doi preoţi, au fost prilejuri de zidire sufletească, fiecare cuvânt devenind încă o piatră "pentru templul" fiecăruia din cei prezenţi.
"Cinci zile trăite cu adevărat"
Povestea a putut merge mai departe şi anul acesta datorită partenerilor proiectului DAC şi ai taberei "Vara Adolescenţilor": Mitropolia Ardealului, Arhiepiscopia Sibiului, Asociaţia Internaţională "Fondacio, chrétiens pour le monde".
La final, copiii şi-au luat rămas-bun de la tabără cu tristeţe, dar şi cu speranţa că vor reveni.
Cristina: "Plec cu o inimă mai mare, cu mulţi prieteni. Plec cu o experienţă de viaţă prin care fiecare om ar trebui să treacă măcar o dată. Plec cu părere de rău că s-au terminat cinci zile trăite cu adevărat!".
Bogdan: "Am dobândit în această tabără o mulţime de prieteni, pe care în momentul de faţă îi consider ca pe nişte fraţi".