Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Zile de sărbătoare la Catedrala Patriarhală
Sărbătorirea hramului Catedralei Patriarhale a început sâmbătă, 22 octombrie 2016, cu procesiunea „Calea Sfinților”. Credincioșii bucureșteni au însoțit pe străzile din centrul Capitalei moaștele sfinților ocrotitori cinstite în aceste zile pe Dealul Patriarhiei. Au fost întâmpinate cu evlavie și moaștele Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, aduse din Biserica Ortodoxă a Greciei. Împreună cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și cu ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, binecuvântează anul acesta pelerinii. La momentul solemn al procesiunii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit cuvântul intitulat „Iubirea martirilor pentru Hristos este mai tare decât teama de moarte”.
Potrivit tradiției care dăinuie în capitala României, mii de credincioși bucureșteni, și nu numai, au răspuns chemării Bisericii de a aduce laudă și cinstire cuvenite sfinților noștri ocrotitori. În liniște și atmosferă de pace duhovnicească, aceștia s-au alăturat slujitorilor sfintelor altare la procesiunea „Calea Sfinților”, eveniment care prefațează și deschide anual sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale.
Procesiunea „Calea Sfinţilor” a început concomitent, la ora 14:00, din două locuri din centrul Capitalei. Pe Colina Patriarhiei, racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost scoasă de către slujitorii Catedralei Patriarhale şi purtată de preoți, monahi, monahii și cântăreți, spre Biserica „Sfântul Nicolae”-Vlădica, pe Bulevardul Regina Maria către Piața Unirii. Procesiunea cu moaștele sfântului cuvios a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Pe parcursul procesiunii au fost cântate troparul și imnuri dedicate acestui sfânt.
Un alt alai al pelerinilor a plecat de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal. Au fost purtate în procesiune moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena pe Calea Şerban Vodă, strada Bibescu Vodă până la Crucea brâncovenească de la poalele Colinei Patriarhiei. Împreună cu pelerinii credincioși s-a aflat un impresionant sobor de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Au participat la procesiune preoți și diaconi de la toate protoieriile din București și Ilfov, preoții de caritate din spitale, preoții capelani, monahi și monahii de la mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureștilor.
Au fost primite moaștele Sfântului Arhidiacon Ștefan
Cele două brațe ale procesiunii s-au reunit la Crucea brâncovenească de piatră de la baza Colinei Patriarhiei. Aici au așteptat și au întâmpinat racla cu moaștele Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan aduse de o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Gavriil, Mitropolit de Nea Ionia și Filadelfia. Delegația greacă a fost însoțită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal. După sosirea raclei cu moaștele Sfântului Arhidiacon Ștefan, procesiunea „Calea Sfinților” a continuat spre Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală. Aici, moaştele Întâiului Mucenic al Bisericii Creștine au fost primite și cinstite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Împreună cu Întâistătătorul Bisericii noastre s-au aflat IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.
După slujba de Polihroniu, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de binecuvântare a pelerinilor intitulat „Iubirea martirilor pentru Hristos este mai tare decât teama de moarte”. În continuare, IPS Părinte Mitropolit Gavriil de Nea Ionia și Filadelfia a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru invitația de a participa la sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale și a transmis salutul frățesc din partea Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al Întregii Grecii. „Sentimente de aleasă și adevărată bucurie, dar şi de râvnă sfântă se revarsă în aceste clipe în suflete şi simt că orice limbă din lume ar fi săracă pentru a putea descrie şi exprima emoţia profundă şi nemărginită care ne cuprinde acum, deoarece cu harul şi binecuvântarea Dumnezeului Cel în Treime lăudat, dar şi cu mijlocirile Sfântului Întâi Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, făcătorul de minuni, ne aflăm astăzi aici, înaintea Preafericirii Voastre, stând cu evlavie lângă preafrumoasa şi preacinstita Catedrală Patriarhală din Bucureşti. Cu adevărat, este profundă nu doar emoţia, ci şi onoarea, dar şi recunoştinţa noastră este nemărginită faţă de persoana Preafericirii Voastre, Preafericite Părinte Patriarh al României, deoarece cu dragostea şi grija Preafericirii Voastre cuprindeţi şi îmbrăţişaţi nu doar Biserica Ortodoxă Română, ci și sfânta noastră Mitropolie de Nea Ionia şi Filadelfia, care cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei şi a Întâistătătorului acesteia, Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al Întregii Grecii, nu putea să nu răspundă solicitării respectuoase şi onorante venite din partea Preafericirii Voastre, şi anume aceea de a aduce sfintele şi preacinstitele moaşte ale Sfântului Întâi Mucenic şi Arhidiacon Ştefan în ţara voastră primitoare, moaşte care sunt păstrate ca o comoară de mare preț și moştenire în Biserica noastră locală”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Gavriil.
De asemenea, ierarhul grec a mai spus că o lucrare importantă a sfinților Bisericii universale în lumea de astăzi este să aducă împreună în comuniune și dragoste frățească popoare ortodoxe care au limbi diferite, dar care împărtășesc aceeași credință ortodoxă drept slăvitoare. „Vă mulţumim cu recunoştinţă atât pentru primirea plină de cinste şi bunăcuviință pe care ne-ați făcut-o, precum şi pentru dragostea profundă şi călduroasă, care ne fac să nu ne simţim ca niște străini printre voi, ci fraţi adevăraţi şi autentici, uniţi prin credinţa ortodoxă comună şi prin slujirea Dumnezeului nostru, Cel în Treime lăudat și preamărit. Acesta este şi harul Sfântului Ştefan, harul sfinţilor Bisericii noastre, care cu mijlocirile lor depăşesc graniţele naţionale cele înguste ale popoarelor, unesc lumea întreagă, îi unesc pe creştini și apropie tot mai mult Bisericile Ortodoxe surori şi sfinţesc relaţiile noastre. Permiteţi-mi, Preafericirea Voastră, să vă transmit mulţumirile mele calde, precum şi profunda mea prețuire faţă de importanta lucrare duhovnicească şi pastorală bineplăcută lui Dumnezeu, pe care o desfăşuraţi, cu dragoste şi credinţă, în cinstita Patriarhie Română şi vă doresc din adâncul inimii ca Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, prin mijlocirile Sfântului Întâi Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, să vă acopere întotdeauna, să vă umple de har şi să vă binecuvânteze pe Preafericirea Voastră şi pe binecredinciosul popor român de pretutindeni”, a exprimat ierarhul grec. La finalul acestui moment solemn, raclele cu moaștele sfinților ocrotitori au fost așezate spre cinstire în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală.