Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
„Zilele artei bizantine” la Cluj‑Napoca
În perioada 5‑6 octombrie, are loc a 19‑a ediție a „Zilelor artei bizantine”, eveniment realizat sub îndrumarea lect. univ. dr. Sorin Albu, cadru didactic al Universității de Artă și Design din Cluj‑Napoca, coordonator al grupului de muzică, artă și cultură bizantină „Sfântul Ioan Damaschin” și fondator al Academiei de Arte și Studii Bizantine din Cluj-Napoca. Tema de anul acesta este „Isihasmul în tradiția bizantină”.
Programul primei zile cuprinde Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj‑Napoca, începând cu ora 8:00. De la ora 11:00, în Muzeul Mitropoliei Clujului Maramureșului și Sălajului se va derula un workshop de interes pentru iubitorii de muzică bizantină susținut de prof. univ. dr. Grigorios Anastasiou, directorul Institutului de Muzicologie Bizantină al Bisericii Greciei. Încheierea primei zile a simpozionului va avea loc la Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Cheile Turzii, județul Cluj.
Vineri, 6 octombrie, de la ora 10:00, tot la Muzeul Mitropoliei, continuă workshopul susținut de prof. Grigorios Anastasiou, cu un studiu ce tratează problematica așa-numitelor Kratime (Nenanismos sau Terirem). Seara, de la ora 18:00, în aceeași ambianță a muzeului, va avea loc, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, vernisajul expoziției de artă bizantină ce va cuprinde lucrări realizate de studenți ai Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și de colaboratori ai Academiei de Arte și Studii Bizantine din Cluj-Napoca. Totodată, prin bunăvoința conducerii Facultății de Teologie de la Alba, anul acesta vor fi expuse și o parte din lucrările de licență ale studenților școlii de mozaic de la Alba, înființată în anul 2019.
Vernisajul va fi completat de un concert de muzică bizantină susținut de prof. Grigorios Anastasiou și Grupul „Sfântul Ioan Damaschin”.