De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului
De 13 ani, în Episcopia Caransebeșului se desfășoară o serie de manifestări prilejuite de sărbătorirea hramului Catedralei „Învierea Domnului” din Caransebeş în Duminica Tomii. Denumite generic „Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului”, evenimentele din anul acesta vor debuta duminică, 5 mai, cu săvârșirea Sfintei Liturghii în catedrală de un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi. După slujbă, va avea loc deschiderea tradiţională a rugii bănăţene în faţa catedralei, un spectacol de promovare a folclorului tradiţional bănăţean.
Luni, 6 mai, va avea loc deschiderea festivă a Simpozionului internaţional „Comuniune și comunități: jertfă, slujire, spiritualitate”, în Sala de festivităţi „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeşului. Simpozionul va ține două zile, pe parcursul cărora vor avea loc comunicări pe două secțiuni: istorică și teologică. Un moment inedit față de anii precedenți îl va constitui Olimpiada Naţională de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe ce se va desfășura în municipiul Caransebeș în perioada 8-12 mai.
„Zilele credinței și culturii” vor continua joi, 23 mai, la Catedrala Episcopală din Caransebeș cu cea de-a 10-a ediție a Festivalului coral de muzică religioasă „Miron Cristea~. De Ziua Copilului, 1 iunie, la Liceul de Arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa se va desfășura Festivalul corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici~, ediţia a 37-a. Tradiționalul Festival de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”, anul acesta dedicat satului românesc, se va desfășura în satul Forotic, marți, 4 iunie.
De praznicul Înălțării Domnului, joi, 6 iunie, manifestările cultural-spirituale din Eparhia Banatului Montan se vor încheia prin comemorarea eroilor români la Crucea-monument de la Domașnea.
Tematica „Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului” este strâns legată de tema satului românesc și de comemorarea Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și a traducătorilor de cărți bisericești.
De asemenea, este abordată și tema locală, „Episcopia Caransebeșului - răstignire și înviere: 70 de ani de la desființare și 25 de ani de la reînființare”. Toate aceste motivații sunt însuflețite și de aniversarea unui secol de la instaurarea administrației românești în Banat în lunile iulie-august 1919.