De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea Rohia dedicate părintelui Nicolae Steinhardt
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a patronat Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia - Monahul Nicolae (Steinhardt) Delarohia, ediția a 25-a, cu ocazia împlinirii a 112 ani de la naștere și 60 de ani de la eliberarea din închisoare a marelui om de cultură, eseist, critic literar și mărturisitor din temnițele comuniste.
În cadrul Zilelor Culturii și Spiritualității, la Mănăstirea Rohia a avut loc, în perioada 23-29 iulie, tabăra de pictură de icoane pe sticlă și pe lemn, realizate de pictori din Transilvania, iar luni, 29 iulie, s-a desfășurat masa rotundă cu tema „Am intrat în închisoare orb și ies cu ochii deschiși. Lecția închisorii la N. Steinhardt”, moderator arhim. dr. Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia.
Printre cei care au vorbit s-au aflat pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, conf. univ. dr. George Ardeleanu, de la Facultatea de Litere a Universității București, conf. univ. dr. Florian Roatiş, Kenan Dionisie Wang, istoric și teolog, dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.
Cu acest prilej a fost lansată ediția anastatică a romanului „Craii de Curtea-Veche” după Mateiu Caragiale, ediție alcătuită de N. Steinhardt, G. Tomaziu și Dinu Albulescu, apărută la Editura Coresi în 1945. Ediția anastatică a fost îngrijită de Ioan Pintea și George Ardeleanu, la Editura Școala Ardeleană, 2023.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, președintele de onoare al Fundației „N. Steinhardt”, a vorbit despre perioada când l-a cunoscut la Rohia pe părintele Nicolae Steinhardt.
„Nicolae Steinhardt a fost un dar pentru Rohia, un dar nesperat al lui Dumnezeu, pe care Rohia l-a găzduit, i-a oferit o familie, i-a oferit liniștea de a trăi și de a mărturisi, de a vorbi cu viu grai, iar călugării de la Rohia i-au devenit frați. Nu l-au trădat, l-au ocrotit, i-au dat libertatea de a vorbi, scrie și a gândi (...) această bucurie a mea de a-l vedea pe părintele Nicolae trecut în rândul mărturisitorilor din temnițele comuniste și canonizat de Sfântul Sinod și trecut în calendar aproape că s-a împlinit. Este pe cale să se împlinească, dar e sigur că se va împlini într-un viitor nu prea îndepărtat. Ce minunat a lucrat Dumnezeu și din acest punct de vedere. I-am fost apropiat și sunt matorul vieții lui. E minunat cum Dumnezeu m-a pus aproape de părintele Nicolae”, a subliniat ierarhul.
În continuare, la mormântul părintelui Nicolae din cimitirul Mănăstirii Rohița, a fost săvârşit un parastas, în prezența tuturor participanților la simpozion și a pictorilor din tabăra de la Mănăstirea Rohița. La finalul manifestării, la Mănăstirea Rohița, a avut loc dezbaterea „Experiența detenției, experiența transfigurării creștine. Modelul N. Steinhardt”, la care au luat parte membri ai Fundației „N. Steinhardt”, iconarii prezenți în tabăra de la Mănăstirea Rohița și alți invitați.