De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Zilele „ Mitropolit Veniamin Costachi” la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț
În zilele de 11-12 decembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, s-a desfășurat activitatea spiritual-științifică „Zilele Mitropolit Veniamin Costachi”, aflată la a 6-a ediție, acțiune în cadrul căreia școala teologică nemțeană și-a cinstit patronul cultural.
În prima zi a manifestărilor, luni, 11 decembrie, părintele director Viorel Laiu, înconjurat de soborul de preoți profesori ai seminarului, a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ierarh și membrii familiei sale, căci pe 18 decembrie se împlinesc 177 de ani de la mutarea sa în veșnicie, iar pe 20 ale aceleiași luni, comemorăm 255 de ani de la nașterea Mitropolitului Veniamin Costachi, luminătorul Moldovei.
Programul a continuat în foaierul clădirii principale a seminarului, unde a avut loc vernisarea a trei expoziții realizate de elevii seminariști de la secția Patrimoniu cultural, coordonați de profesorii Dan Țârdea și Oana Grădinaru.
„Zilele Seminarului” au continuat cu simpozionul „Imnografia și muzica bisericească, rugăciune și comuniune a omului cu Dumnezeu“. Părintele profesor arhim. Mihail Daniliuc, coordonatorul simpozionului, a prezentat motivația alegerii temei prezentei manifestări nonformale, dorită ca o încununare a activităților organizate de școala teologică nemțeană în Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, cu scopul de a evidenția locul și rolul muzicii bisericești în creșterea noastră duhovnicească, căci muzica bisericească ne umple de prezența iubirii lui Dumnezeu.
A urmat, apoi, susținerea referatelor de către elevi, tema simpozionului, „Imnografia și muzica bisericească, rugăciune și comuniune a omului cu Dumnezeu“, trezind interesul multor tineri de la seminarele prezente în acest an la „Zilele Veniamin Costachi”: Seminarul Teologic „Sf. Andrei” din Galați, Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” din Botoșani, Seminarul Teologic „Sfânta Parascheva” de la Mănăstirea Agapia, Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Huși, Liceul Teologic „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț și, desigur, școala gazdă.
După prezentarea tuturor referatelor, corul psaltic al seminarului nemțean, condus de prof. Ioan Cornițescu, a intonat mai multe colinde.
La finalul manifestării, elevii și profesorii au primit diplome de participare, iar părintele director Viorel Laiu a mulțumit tuturor celor prezenți.
Marți, 12 decembrie, manifestarea „Zilele Seminarului”, aflată la ediția a 6-a, a continuat cu îndătinata conferință, susținută în acest an de părintele lector dr. Gabriel Nastasă, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Catedra de muzică bisericească. La finalul conferinței, părintele profesor a răspuns întrebărilor puse de elevii seminariști, întâlnirea încheindu-se pe acordurile colindelor intonate de corul seminarului nemțean.