Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Zilele Şaguniene 2021: lansarea ultimelor apariţii ale Editurii „Andreiana”
Manifestările culturale şi academice din cadrul Zilelor Şaguniene au continuat joi, 2 decembrie, cu lansarea ultimelor apariţii ale Editurii „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului. Evenimentul a fost organizat în mediul online de Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, participând prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, consilierul cultural al eparhiei, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, pr. prof. dr. Nicolae Dura de la Biserica „Învierea Domnului” şi „Sfântul Apostol Andrei” din Viena, Austria, prof. univ. dr. Ioan Bolovan şi CSIII dr. Mircea Gheorghe Abrudan de la Institutul de istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, cadre didactice şi cercetători din Sibiu, Braşov şi Sălişte, protopopi, preoţi şi studenţi.
În cadrul evenimentului a fost prezentat un volum restitutiv, o lucrare a marelui protopop şi academician Ioan Lupaş, „Scrieri alese despre Mitropolitul Andrei Şaguna”. Volumul este îngrijit de dr. Mircea Abrudan şi de pr. Petru-Toader Damian. Mai apoi a fost prezentat lucrarea „Chemări la Hristos” a pr. prof. dr. Nicolae Dura şi volumul „Cântare de biruinţă cântând...Rostiri ale Evangheliei în actualitate” al pr. conf. univ. dr. Constantin Necula.
La începutul evenimentului, părintele Emanuel Tăvală a evidenţiat rolul instituţiilor de cultură întemeiate de Sfântul Andrei Şaguna la Sibiu pentru emanciparea poporului român din Transilvania.
„Nu puteam să nu avem în programul Zilelor Şaguniene din acest an un eveniment dedicat producţiei şaguniene de carte şi producţiei tipografice, cele două elemente, Editura «Andreiana» şi Tipografia «Şaguniana» fiind elemente de bază pe care Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, ocrotitorul nostru, le-a avut în vedere atunci când a gândit întreaga sa misiune”, a spus pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
Istorie şi actualitate
Despre primul volum prezentat în cadrul evenimentului a vorbit prof. univ. dr. Ioan Bolovan.
„Această lucrare o datorăm, în primul rând, unuia dintre cei mai avizaţi exegeţi ai operei lupaşiene alături de prietenul, profesorul şi părintele Constantin Necula. Mircea Gheorghe Abrudan este unul dintre cei mai avizaţi şi cei mai în măsură să se pronunţe asupra operei părintelui academician profesor Ioan Lupaş. El nu este la prima experienţă editorială restitutivă din opera lupaşiană; s-a remarcat deja de ani buni ca fiind unul dintre specialiştii - la Cluj, cel puţin - cel mai îndreptăţiţi să se ocupe de moştenirea celui care a pus bazele institutului la care şi eu şi Mircea suntem slujbaşi ai interesului naţional. Sigur că asocierea la această frumoasă ediţie a părintelui protopop Petru-Toader Damian de la Sălişte este una absolut firească şi binevenită, pentru că părintele protopop este urmaşul în scaun, la o distanţă de un secol, de părintele protopop la vremea respectivă Ioan Lupaş. Este şi din acest punct de vedere o continuitate fericită că au colaborat pentru a ne pune în faţă un volum frumos, un specialist şi un urmaş întru păstorire”, a spus prof. univ. dr. Ioan Bolovan.
Părintele Nicolae Dura a vorbit în cadrul evenimentului despre efortul editorial de a aduna în volum texte apărute de-a lungul anilor în diferite publicaţii religioase.
„Nu este o carte concepută la birou, în liniştea serii sau a zilelor, ci în zbuciumul cotidian. După 29 de ani de activitate şi de slujire la altarul vienez şi după 40 de ani de slujire la altarul Sfintei Ortodoxii româneşti, m-am gândit că pot să-mi permit să adun aceste gânduri pe care le-am aşternut pe hârtie, direct legat de viaţă. De aceea, îndrăznesc să spun că sunt cuvinte trăite, cuvinte simţite, mereu plămădite în priza vieţii”, a spus pr. prof. dr. Nicolae Dura.
Despre volumul de predici „Cântare de biruinţă cântând...”, unde sunt adunate predici ale mai multor preoţi din Mitropolia Ardealului, a vorbit coordonatorul lucrării, părintele Constantin Necula.
„În mod cert, o carte se poate face între egali. I-am chemat pe tinerii noştri colegi preoţi să fie împreună cu noi pentru că simt nevoia să creştem oameni. Preoţia ardeleană are această obligativitate de a dovedi, a nu ştiu câta oară, poate şi sieşi trebuie să-şi dovedească, că nu suntem accidente genetice. Unii dintre preoţii noştri au murit pe amvon. Pănă îi vom canoniza pe aceşti preoţi care au murit pe amvon, va trebui să-i reevaluăm şi să-i punem la dispoziţie. Cartea are subtitlul «Rostiri ale Evangheliei în actualitate» pentru că am dorit să nu fim înţepeniţi în stare de proiect”, a spus pr.conf.univ.dr. Constantin Necula.
Au mai vorbit şi alţi participanţi la eveniment, autorii şi coordonatorii volumelor subliniind rolul important al acestor apariţii editoriale în misiunea Bisericii şi în rememorarea istoriei poporului român.