De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Zilele Sfântului Siluan Athonitul“ la Timişoara
În zilele de 24 şi 25 septembrie, la Timişoara a avut loc simpozionul internaţional intitulat „Zilele Sfântului Siluan Athonitul“. Evenimentul, ajuns la cea de-a VI-a ediţie, a fost organizat de Arhiepiscopia Timişoarei şi de Asociaţia Culturală „Kratima“ din Timişoara, în colaborare cu Vicariatul Ortodox Sârb din Timişoara, şi a avut invitaţi pe ierom. Pimen Dejanovici, stareţul Mănăstirii Vitovniţa din Serbia, şi pe pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.
Tema din acest an a simpozionului a fost „Cum îţi sunt gândurile, aşa îţi este şi viaţa! Doi monahi în acelaşi duh: Sfântul Siluan şi părintele Tadei de la Vitovniţa“. Timp de două zile, cei doi invitaţi au descoperit timişorenilor din bogata învăţătură a celor doi mari monahi, aşa cum reiese din scrierile lor, dar şi din mărturiile celor care i-au cunoscut.
Ieromonahul Pimen Dejanovici a vorbit miercuri, 24 septembrie, despre lucrarea duhovnicească a stareţului Tadei, iar pr. Gheorghe Holbea a susţinut joi, 25 septembrie, conferinţa despre „Anamneza duhovnicească“.
„Am relatat despre o mărturisire a unui părinte athonit care, citindu-l pe Sfântul Isaac Sirul, a simţit că acesta este mult mai viu, mai aproape şi mai contemporan cu el decât sunt înşişi contemporanii săi. Aceasta este de fapt familiaritatea cu sfinţii, familiaritatea cu această lucrare a lui Dumnezeu în istorie care te integrează şi pe tine ca membru al Bisericii, ca cel chemat de Mântuitorul Iisus Hristos pe calea adevărului şi a vieţii. Anamneza este cea care ne face să înţelegem că noi nu facem doar simple comemorări în Biserică, comemorări ale sfinţilor, ci pur şi simplu viaţa sfinţilor se aşază şi în viaţa noastră prin slujbe. De aceea, fiecare sărbătoare este o prăznuire prin care gustăm din viaţa unui sfânt, iar viaţa sfinţilor este un bun de care se împărtăşesc toate generaţiile“, a subliniat pr. lect. dr. Gheorghe Holbea.
Delegatul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei la eveniment a fost pr. Zaharia Pereş, care a transmis celor prezenţi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi gândurile de bine din partea Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Moderatorul evenimentului a fost pr. conf. dr. Constantin Jinga, de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara.
„Cum îţi sunt gândurile, aşa îţi este şi viaţa. Prin urmare, preocuparea din cuvântările ce au avut loc, fie că este vorba de părintele Tadei sau de stareţul Siluan, au avut în vedere faptul că întreaga noastră viaţă este determinată de modul în care ne organizăm, mai ales sub aspect noetic, la nivelul gândurilor, în măsura în care mintea noastră este ataşată de valorile care ţin de Împărăţia lui Dumnezeu, de mesajul Evangheliei lui Hristos, şi viaţa noastră poate deveni o realitate cerească, adică devenim creştini în măsura în care mintea noastră şi gândurile noastre sunt creştineşti“, a precizat arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei.
Simpozionul, devenit o frumoasă tradiţie pentru timişoreni, vine să familiarizeze tinerii şi credincioşii cu viaţa Sfântului Siluan Athonitul şi a altor mari părinţi ai Bisericii contemporani cu noi, care au cunoscut bucuriile vieţii duhovniceşti printr-o viaţă de asceză şi practicarea virtuţilor în Duhul Sfânt.
„Sunt zile în care, an de an, propunem publicului timişorean să mediteze asupra unor tematici legate de viaţa duhovnicească şi de îmbunătăţirea spirituală. Cei doi invitaţi ne-au vorbit la această ediţie a simpozionului despre o tematică legată de filiaţia spirituală care, iată, se transmite de-a lungul deceniilor deocamdată, de la Sfântul Siluan Athonitul, prin stareţul Tadei de la Vitovniţa şi până la ieromonahul Pimen Dejanovici, care continuă în mod frumos această filiaţie spirituală. Suntem încredinţaţi că toţi cei care au luat parte la aceste întâlniri în duh cu cei doi părinţi duhovniceşti şi propovăduitori ai iubirii lui Dumnezeu au dobândit mult folos duhovnicesc şi întărire în lucrarea de împlinire a voii lui Dumnezeu în propria viaţă“, a menţionat pr. Constantin Jinga.