Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ziua Armatei României, sărbătorită la Biserica Eroilor din Buzău
În Duminica a 23‑a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din incinta Cimitirului Eroilor din municipiul Buzău, cu hramurile „Toţi Sfinții” și „Sfântul Ioan Rusul”. În contextul sărbătoririi, pe 25 octombrie, a Zilei Armatei României, chiriarhul a oficiat, în continuare, un parastas pentru ostașii români căzuți pe câmpurile de luptă, precum și o slujbă de Te Deum.
Pornind de la textul evanghelic referitor la vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor (Luca 8, 26‑39), arhipăstorul Buzăului și Vrancei a reliefat, în predica sa, cele trei lucruri de care avem nevoie pentru a face față ispitelor vrăjmașului diavol: trezvia, rugăciunea și semnul Sfintei Cruci.
„Trezvia sau paza minții presupune să veghem permanent asupra vieții noastre, să ne păstrăm mintea lucidă, meditând la ceea ce se întâmplă în jurul nostru și făcând deosebirea între bine și rău, ca să nu ne lăsăm ademeniți de șarpele ispititor, știind că, de multe ori, «satana se preface în înger al luminii» (II Corinteni 11, 14), pentru a‑i înșela pe oameni. În al doilea rând, avem nevoie de multă rugăciune, după modelul monahilor din mănăstiri, care se roagă neîncetat, chiar și atunci când lucrează, rostind în minte rugăciunea inimii: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește‑mă pe mine, păcătosul!» Prin aceasta, ei se apără cu rugăciunea ca și cu un scut și se însemnează cu semnul Sfintei Cruci, cea de‑a treia armă duhovnicească de care trebuie să facem uz în războiul cel nevăzut cu duhurile necurate. Sfânta Cruce a și fost denumită «armă împotriva diavolului» într‑o cântare bisericească. Iar Sfântul Chiril al Ierusalimului, pentru a sublinia puterea ei spirituală, face o comparație foarte plastică, spunând că, așa cum un câine se teme de bățul cu care a fost lovit de stăpân, tot astfel diavolul fuge de Crucea lui Hristos, întrucât îi amintește de faptul că a fost biruit pe Cruce de Fiul lui Dumnezeu întrupat. Prin urmare, atunci când ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, când ne rugăm și ne menținem mintea trează, veghind asupra vieții noastre duhovnicești, avem încredințarea că vom reuși să‑l ținem departe pe vrăjmașul diavol și nu‑i vom permite să pună stăpânire pe mintea și voința noastră”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie, la Domul Central din Cimitirul Eroilor a avut loc o ceremonie militară și religioasă dedicată Zilei Armatei României, în cadrul căreia Părintele Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit o slujbă de Te Deum. La eveniment au participat autorități centrale, județene și locale, cadre militare active și în rezervă, clerici și credincioși.
Cu acest prilej, ierarhul a rostit un cuvânt despre semnificația istorică a zilei de 25 octombrie, precizând că Biserica și Armata reprezintă cei doi piloni care susțin națiunea română.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Ioan Marin, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon.