De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ziua Culturii Naționale la Craiova
În sala de festivități a Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova a avut loc duminică, 14 ianuarie, un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale la care a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei. Seara cultural-artistică a fost prezentată de Simona Ștefania Mușuroi. În deschidere, părintele consilier eparhial Adrian Lupu a vorbit despre importanța Zilei Culturii Naționale și despre geniul eminescian. În continuare, Corul Facultății de Teologie din Craiova, dirijat de părintele lect. dr. Adrian Maziliţa şi de lect. dr. Victor Şapcă, a interpretat două piese: „Clopote de seară” și „Revedere”, pe versuri de Mihai Eminescu, armonizate de D. G. Kiriac. Apoi, Corina Stănescu la pian și Octavian Gorun la vioară, de la Filarmonica „Oltenia”, au interpretat „Balada”, de George Enescu, și opera omonimă a lui Ciprian Porumbescu.
În a doua parte a evenimentului, maestrul Emil Boroghină, societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, a prezentat un recital deosebit, intitulat „De la Ovidiu - exilatul de la Pontul Euxin la Mihai Eminescu - Luceafărul din Ţara Mioriţei”. În ultima parte a programului, lect. dr. Victor Șapcă a interpretat următoarele piese: „Pe lângă plopii fără soț” și „Eminescu să ne judece”.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a acordat maestrului Emil Boroghină Ordinul „Crucea Sfântului Nicodim de la Tismana”, clasa I, cea mai înaltă distincție pentru mireni din Mitropolia Olteniei. Gramata a fost citită de către părintele conf. dr. Adrian Boldișor, consilier eparhial.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre muzică și poezie ca daruri ale lui Dumnezeu: „În primul rând, noi ne-am dorit să fim în seara aceasta împreună cu poetul nostru Mihai Eminescu. Suntem în comuniune și în unire cu acest poet care rămâne pentru noi nemuritor. Aceasta ne demonstrează că poezia și muzica sunt cu adevărat daruri divine, care ne-au rămas poate chiar din paradis, acolo unde strămoșii noștri preamăreau pe Dumnezeu în imn de slavă și în cântec de premărire împreună cu îngerii și cu toată creația. Se spune de către poeți că Dumnezeu a creat lumea cântând. Într-adevăr, armonia noastră și tot ceea ce avem în noi și în lumea înconjurătoare sunt un imn de slavă adus lui Dumnezeu. Iată sursa principală a inspirației lui Eminescu, însăși creația lui Dumnezeu, lumea înconjurătoare, frumusețea din noi înșine, chiar dacă chipul nostru este mărginit”.
Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Craiovei la inițiativa sectoarelor cultural și învățământ, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Alexandru și Aristia Aman”, Teatrul Naţional din Craiova, TVR Craiova și Filarmonica „Oltenia” Craiova.