La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Ziua Culturii Naționale sărbătorită la New York
Comunitatea românilor din New York a găzduit duminică, 16 ianuarie 2022, în cadrul Zilei Culturii Naționale, a 29-a ediție a Simpozionului „Mihai Eminescu”. Evenimentul s-a desfășurat la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul Astoria, New York. Manifestarea a avut loc atât în format fizic, cât și în mediul online, luând astfel parte români din diferite colțuri ale lumii.
Ca în anii precedenți, evenimentul a fost patronat de Academia Oamenilor de Ştiință din România, Filiala New York, de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, de Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi și, la nivel local, de Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York. Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, a transmis un mesaj de salut, căruia organizatorul principal al evenimentului, părintele profesor universitar Theodor Damian, i-a dat citire în debutul simpozionului. În deschiderea sesiunii, solista Lia Lungu a interpretat cu emoție versurile poeziei eminesciene „Rugăciune”, iar întreaga asistență a intonat imnul academic „Gaudeamus igitur” și „Imnul lui Ștefan Vodă”, care au creat atmosfera propice desfășurării evenimentului. Simpozionul newyorkez a fost inspirat de aniversarea în luna august a anului precedent, la Mănăstirea Putna, a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, se arată pe site-ul mitropolia.us.
Moderatoarea evenimentului, profesoara Nicole Smith, a anunțat tema generală a simpozionului: „Eminescu şi unitatea spirituală a tuturor românilor în lumina aniversării a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni - Putna 1871”. În continuare, mai mulți profesori, critici și istorici literari, scriitori și oameni de cultură au susținut comunicări pe teme variate: „Drama destinului publicistic al transilvăneanului Nicolae Cristea și al moldoveanului Mihai Eminescu” (Anca Sîrghie); „Enciclopedismul eminescian” (Marian Nencescu); „Simboluri și ecouri ale unor compoziții poetice eminesciene ce au determinat constituirea unității spirituale românești” (Ștefan Stoenescu); „Eminescu și unitatea militară a poporului român” (Mircea Nicolae Rusu); „Congresul studenților români de la Mănăstirea Putna din perspectiva situației politice europene din anii 1870-1871” (Doru Tsaganea); „Spiritualitatea eminesciană, reflecție a autenticei spiritualități românești” (Valentina Ciaprazi); „Eminescu, diaspora română și Țara-mamă” (pr. Theodor Damian).
Întreaga desfășurare a acestui simpozion a pus în dialog țara cu conaționalii ei de peste Atlantic, dovedind că la început de secol 21 românismul autentic poate să înflorească pe oricare meridian al lumii.