La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Ziua Culturii Naționale sărbătorită la New York
Comunitatea românilor din New York a găzduit duminică, 16 ianuarie 2022, în cadrul Zilei Culturii Naționale, a 29-a ediție a Simpozionului „Mihai Eminescu”. Evenimentul s-a desfășurat la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul Astoria, New York. Manifestarea a avut loc atât în format fizic, cât și în mediul online, luând astfel parte români din diferite colțuri ale lumii.
Ca în anii precedenți, evenimentul a fost patronat de Academia Oamenilor de Ştiință din România, Filiala New York, de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, de Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi și, la nivel local, de Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York. Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, a transmis un mesaj de salut, căruia organizatorul principal al evenimentului, părintele profesor universitar Theodor Damian, i-a dat citire în debutul simpozionului. În deschiderea sesiunii, solista Lia Lungu a interpretat cu emoție versurile poeziei eminesciene „Rugăciune”, iar întreaga asistență a intonat imnul academic „Gaudeamus igitur” și „Imnul lui Ștefan Vodă”, care au creat atmosfera propice desfășurării evenimentului. Simpozionul newyorkez a fost inspirat de aniversarea în luna august a anului precedent, la Mănăstirea Putna, a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, se arată pe site-ul mitropolia.us.
Moderatoarea evenimentului, profesoara Nicole Smith, a anunțat tema generală a simpozionului: „Eminescu şi unitatea spirituală a tuturor românilor în lumina aniversării a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni - Putna 1871”. În continuare, mai mulți profesori, critici și istorici literari, scriitori și oameni de cultură au susținut comunicări pe teme variate: „Drama destinului publicistic al transilvăneanului Nicolae Cristea și al moldoveanului Mihai Eminescu” (Anca Sîrghie); „Enciclopedismul eminescian” (Marian Nencescu); „Simboluri și ecouri ale unor compoziții poetice eminesciene ce au determinat constituirea unității spirituale românești” (Ștefan Stoenescu); „Eminescu și unitatea militară a poporului român” (Mircea Nicolae Rusu); „Congresul studenților români de la Mănăstirea Putna din perspectiva situației politice europene din anii 1870-1871” (Doru Tsaganea); „Spiritualitatea eminesciană, reflecție a autenticei spiritualități românești” (Valentina Ciaprazi); „Eminescu, diaspora română și Țara-mamă” (pr. Theodor Damian).
Întreaga desfășurare a acestui simpozion a pus în dialog țara cu conaționalii ei de peste Atlantic, dovedind că la început de secol 21 românismul autentic poate să înflorească pe oricare meridian al lumii.