Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
„Ziua de astăzi este închinată adevărului de credință al Bisericii”
În prima duminică din Postul Mare, 5 martie, numită de tradiția Bisericii și Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit împreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Iașilor au săvârșit pentru prima dată în Postul Sfintelor Paști Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.
După citirea pasajului evanghelic, a fost citită Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei.
La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut un scurt cuvânt în care a afirmat că Biserica îi cheamă pe credincioși să păstreze dreapta credință și să cinstească întreaga lucrare a ei. De asemenea, a menționat că Mântuitorul Iisus Hristos S-a jertfit pentru ca omul - icoană a lui Dumnezeu - să fie restaurat: „Chemarea Bisericii astăzi este de a afla și de a înțelege adevărul că omul a fost creat de Dumnezeu pentru a fi icoană a Lui. Omul este o icoană a lui Dumnezeu în Treime lăudat. Dar boala păcatelor de multe feluri, iluziile deșarte arătate în multe chipuri, ispita autodumnezeirii luciferice, adică a deveni Dumnezeu fără de Dumnezeul Cel adevărat, au întinat această sfântă icoană a lui Dumnezeu, care suntem noi, oamenii. Domnul S-a pogorât din Cer întrupându-Se în chip de om, a murit și a înviat tocmai pentru a restaura această icoană a Sa, acest chip al Său. Ne-a dăruit Domnul Dumnezeu putere, ca întorcându-Se pe Sine, această icoană a Sa, care suntem noi, să fie restaurată, să fie restabilită prin smerenie, prin pocăință, dar mai ales prin dragoste. Prin rugăciunea cea de toată vremea, prin citirea Scripturilor, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului Hristos și toate acestea împlinite în duh de jertfă”.
Totodată, IPS Teofan a arătat că, prin cinstirea aproapelui, omul poate dobândi Împărăția lui Dumnezeu: „Ziua de astăzi este închinată adevărului de credință al Bisericii noastre Ortodoxe, adevăr care se cuvine a fi cunoscut, trăit și mărturisit. Totodată, astăzi suntem chemați să cinstim și icoana lui Dumnezeu care este omul, să îl cinstim și pe semenul de lângă noi, pe cel de departe de noi. Semenul nostru este viața noastră. Semenul nostru este mântuirea noastră. Semenul nostru este raiul nostru. Semenul nostru este Împărăția lui Dumnezeu dobândită prin puterea Preasfintei Treimi. De aceea, se cuvine să cinstim acest chip, că de este prietenul nostru, că este dușmanul nostru, că este din neamul nostru, că este membru al altor neamuri, că este de credința noastră sau de alte credințe”.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Gelu Ioniță a fost hirotonit diacon pe seama Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Târgu Neamț.