Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Ziua Dobrogei în Episcopia Tulcii
Cu prilejul împlinirii a 141 de ani de la revenirea Dobrogei la România, joi, 14 noiembrie, au fost organizate festivități comemorative specifice și acțiuni culturale în municipiul Tulcea.
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat o slujbă de Te Deum la Monumentul Independenței, în prezența reprezentanților autorităților locale din Tulcea și Constanța, precum și a celorlalți participanți. Au fost rostite alocuțiuni de către reprezentanți ai autorităților locale. Ceremonialul a continuat cu depunerea de coroane de flori în memoria eroilor care s-au jertfit pentru țară în Războiul de Independență din 1877-1878.
A urmat la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea vernisajul expoziției „160 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859-2019). Istorie și patrimoniu muzeistic”, realizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați.
Expoziția aduce în atenția publicului tulcean evenimente și personalități care au avut o contribuție majoră la formarea statului român modern.
În cadrul expoziției se regăsesc o serie de artefacte care au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza și soției sale, Elena Cuza, dar și unor oameni politici, precum Mihail Kogălniceanu sau Costache Negri, care și-au adus o contribuție importantă la înfăptuirea Unirii Principatelor.
La recrearea atmosferei de epocă contribuie prezența în cadrul expoziției a unor litografii, picturi, fotografii, medalii, obiecte de artă decorativă din colecția ICEM „Gavrilă Simion” din Tulcea. În partea a doua a zilei, Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea, ca și alte instituții de învățământ și de cultură tulcene, a marcat Ziua Dobrogei prin manifestări specifice.