Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ziua Drapelului Naţional, sărbătorită la Sibiu
Ceremonia de cinstire a drapelului în Piaţa Mare din Sibiu a adunat sute de militari, ofiţeri, autorităţi locale şi judeţene, precum şi cetăţeni ai Sibiului. Drapelul a fost sfinţit cu o zi înainte, după Vecernia oficiată la Catedrala mitropolitană, iar preotul Garnizoanei Sibiu l-a înmânat gărzii de onoare, care l-a arborat în timpul intonării Imnului Naţional.
Ceremonia oficiată la Ziua Drapelului are un specific şi o semnificaţie aparte. În această zi, românii de pretutindeni îşi amintesc de jertfa înaintaşilor pentru a uni Principatele Române într-un stat liber şi demn, în care românii să aibă drepturi egale, lucru simbolizat de cele trei culori ale drapelului. Dacă la celelalte ceremonii militare se începe cu intonarea Imnului Naţional, la Ziua Drapelului acesta se cântă la sfârşit, în timpul arborării drapelului.
La ceremonia din Piaţa Mare au participat prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, primarul Klaus Werner Johannis, ofiţeri, militari şi mulţimi de sibieni veniţi să aducă cinstire unuia dintre simbolurile naţionale.
În cuvântul său, prefectul Ovidiu Sitterli a prezentat câteva lucruri legate de istoria drapelului naţional şi a subliniat simbolistica şi importanţa acestuia pentru fiecare român.
„Drapelul naţional este simbolul sub care s-a făurit Statul român, simbolul sub care naţiunea română este unită. Valorile naţionale se regăsesc numai privind acest drapel naţional. Aşa cum atunci când trecem pe lângă o biserică ne facem cruce, la fel şi când suntem în faţa drapelului, trebuie să ne plecăm capetele“, a spus Ovidiu Sitterli.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea a transmis la rândul său un mesaj de felicitare tuturor celor prezenţi şi a evidenţiat ataşamentul pe care trebuie să-l avem faţă de toate simbolurile naţionale.
„Este o sărbătoare de suflet a românilor, fiindcă două sunt însemnele sfinte ale unui popor: imnul şi drapelul. Astăzi sărbătorim drapelul, iar peste o lună imnul naţional. Cele două au păstrat fiinţa unitară a Statului român naţional, precum şi independenţa sa. Suntem datori să îl sărbătorim şi să-l cinstim în memoria înaintaşilor care şi-au vărsat sângele pentru integritatea României“, a spus Ioan Cindrea.
A urmat mesajul primarului Klaus Werner Johannis: „Drapelul României, sub diverse forme şi reprezentări, ne-a însoţit în războaie, dar şi în negocieri de pace, în momentele de bucurie ale victorie, dar şi în tristele momente de doliu şi de încercare. A fost alături de cei care în decembrie 1989 au înapoiat românilor libertatea şi au instituit democraţia şi statul de drept. Ne-a reprezentat ca Stat şi a stat alături de steagurile statelor membre NATO şi îl găsim cu mândrie şi în faţa Parlamentului European, alături de cele ale statelor membre ale Uniunii Europene. Astăzi, steagul României se află şi în teatrele de război, unde militarii români luptă alături de aliaţii noştri pentru menţinerea păcii. Suntem mândri că steagul nostru s-a ridicat de multe ori pe podiumul competiţiilor sportive internaţionale şi ale olimpiadelor internaţionale. Pentru toate acestea, sărbătorim în fiecare an Ziua Drapelului Naţional, subliniind astfel însemnătatea sa pentru români“.
Cinstirea unui simbol naţional
Nu în ultimul rând, comandantul Centrului de Instruire pentru Comunicaţii şi Informatică „Decebal“, colonelul Dorin Alexandrescu, delegatul comandantului Garnizoanei Sibiu, generalul Ghiţă Bârsan, a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia acestei sărbători naţionale.
„Pentru noi, militarii din Garnizoana Sibiu, simbolul drapelului naţional este mai puternic decât pentru alţi cetăţeni. În faţa lui ne-am rostit jurământul de credinţă faţă de patrie, iar simbolul suprem al oricărei unităţi militare este drapelul de luptă, care se identifică prin însăşi existenţa unei astfel de structuri. Noi, militarii, indiferent unde ne desfăşurăm activitatea, ne începem fiecare zi de muncă prin arborarea drapelului naţional, iar seara încheiem activitatea prin coborârea acestuia de pe catarg“, a spus colonelul Dorin Alexandrescu.
Momentul culminant al ceremoniei a fost cel prin care preotul Garnizoanei Sibiu, părintele Călin Sămârghiţan a înmânat drapelul sfinţit unei gărzi militare, care l-a arborat mai apoi pe catargul din faţa Primăriei Sibiu.
Protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, a binecuvântat arborarea drapelului sfinţit, iar mai apoi s-a intonat Imnul Naţional. Vechiul drapel arborat anul trecut a fost aşezat în muzeul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu.
Ceremonia s-a încheiat cu parada militară a detaşamentului prezent în Piaţa Mare.