Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Ziua Eroilor serbată în Bucureşti
De Înălţarea Domnului şi Ziua Naţională a Eroilor au fost oficiate slujbe de Pomenire a eroilor neamului românesc la toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi la monumentele specifice din ţară şi din străinătate.
Ieri, la ora 12:00, joi, 9 iunie, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe au fost trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară. În Bucureşti, manifestări deosebite au avut loc la crucile din Piaţa Universităţii precum şi la monumentele dedicate eroilor. Evenimentul de la Universitate a fost organizat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), filiala Bucureşti, cu acordul Primăriei Municipiului Bucureşti. Slujba de Pomenire a fost săvârşită de preoţii slujitori de la Biserica „Sfântul Nicolae” - Ghica, Paraclis universitar.
O ceremonie militară şi religioasă s-a desfăşurat şi la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală. Aici, slujba Parastasului pentru eroii români a fost oficiată de părintele militar Constantin Ţanu, şeful Secţiei de asistenţă religioasă din Ministerul Apărării, împreună cu mai mulţi preoţi militari din Capitală. După slujba de Pomenire au fost depuse coroane din partea reprezentanţilor Ministerului Apărării, precum şi din partea altor instituţii ale statului. „De Ziua Eroilor am avut manifestări la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României - Palatul Naţional al Copiilor; la Monumentul Eroilor Patriei - Universitatea Naţională de Apărare «Carol I»; precum şi la Cimitirul Militar Ghencea, dar şi la alte monumente”, ne-a declarat pr. militar Constantin Ţanu.
Eroii neamului nostru au fost pomeniţi şi pe Calea Victoriei, la troiţa-monument din Parcul „Nicolae Iorga”. Slujba a fost săvârşită de preoţii slujitori de la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” - Victoria şi de la Biserica „Sfântul Nicolae” - Tabacu. La slujba de Pomenire, credincioşii celor două parohii au adus colivă şi vin. „Pe aici, pe Calea Victoriei, au intrat biruitori ostaşii care au luptat în Războiul de Independenţă de la 1877 şi în cele două războaie mondiale. Datorită lor a şi fost schimbată denumirea, din «Podul Mogoşoaiei» în «Calea Victoriei»”, ne-a declarat pr. Cristian Trandafir, parohul Bisericii „Sfântul Vasile cel Mare” - Victoria. Această troiţă-monument a fost ridicată și ca semn de preţuire faţă de Cinstitul Lemn al Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci, din care un fragment se află în Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” - Victoria.
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească. Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român. De asemenea, la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.