Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Ziua Facultăţii de Teologie din Craiova
Ocrotitorii învăţământului teologic românesc, Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, au fost cinstiţi la Craiova de studenţii şi profesorii Facultăţii de Teologie. Praznicul a început cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată în sobor de arhierei la altarul Paraclisului mitropolitan „Maica Precista“ - Dudu din Craiova.
Ca în fiecare an, în ziua de 30 ianuarie, alături de cele mai importante instituţii universitare de profil teologic din ţară, Facultatea de Teologie din Craiova îşi serbează ocrotitorii. Cu acest prilej, studenţi şi profesori laolaltă aduc mulţumire lui Dumnezeu pentru darurile primite în decursul unui an şi laudă pe cei care s-au făcut cu adevărat vase cinstite ale Sfântului Duh, pe Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.
Sărbătoare la Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu“
Sărbătoarea a început de la primele ore ale dimineţii prin Sfânta Liturghie, oficiată în Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu“. Alături de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, Mitropolitul Olteniei şi decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, au participat Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
La finalul slujbei, PS Emilian Lovişteanul a vorbit credincioşilor despre viaţa, opera şi faptele binecuvântate ale Sfinţilor Trei Ierarhi, scoţând în evidenţă modelul de educaţie creştină pe care cei trei dascăli ai teologiei ortodoxe îl oferă tuturor credincioşilor.
Premii pentru cei mai buni studenţi din anul 2012
Momentele sărbătoreşti au continuat în sala de festivităţi a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie. Evenimentul a fost deschis prin cuvântul pr. lect. univ. dr. Adrian Ivan, titularul Catedrei de omiletică-catehetică. A urmat prelegerea diac. lect. univ. dr. Adrian Boldişor, directorul Editurii „Mitropolia Olteniei“, despre dimensiunea teologică şi eclesială a operei celor trei Sfinţi Părinţi ai Bisericii noastre. Cele două evocări au fost încadrate de un buchet de piese religioase, interpretate de corul Facultăţii de Teologie, sub conducerea pr. lect. univ. dr. Ion Bîrnea. În continuare, fiecare profesor îndrumător de an a prezentat pe cei mai buni studenţi din anul 2012, care au fost premiaţi de IPS Irineu. În acelaşi context, câştigătorii fazei pe eparhie a concursului naţional „Părintele Dumitru Stăniloae - 110 de la naştere, 20 de ani de la trecerea la cele veşnice“, organizat la începutul acestei săptămâni, au primit premii constând în cărţi de teologie, publicate la Editura „Mitropolia Olteniei“.
În cuvântul de încheiere, Mitropolitul Olteniei şi-a exprimat bucuria comuniunii de laudă şi rugăciune, prilejuită de praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi. „A devenit deja o tradiţie pentru facultatea noastră să ne întrunim la ceas de sărbătoare pentru a ne bucura în cântec de preamărire a lui Dumnezeu, în cuvântări de cinstire şi laudă a sfinţilor ocrotitori şi pentru a-i recompensa pe studenţii merituoşi. Este un moment de comuniune frăţească ce sporeşte râvna de a continua să mergem pe drumul spre ţelul nostru final, comuniunea cu Dumnezeu.“ Totodată, IPS Irineu a arătat necesitatea statornicirii unui premiu pentru „profesorul anului“.