Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Ziua Imnului Național al României marcată în Capitală
În Piața Tricolorului din fața Palatului Cercului Militar Național din București a avut loc joi, 29 iulie 2021, o ceremonie militară prin care s-a marcat Ziua Imnului Național al României. Cu această ocazie a fost prezentat un scurt istoric al Imnului Național și au avut loc interpretarea acestuia de către Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale și o defilare militară.
La eveniment au fost prezenți: Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților; Ilie-Dan Barna, viceprim-ministru; părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal, delegat al Preafericitului
Părinte Patriarh Daniel; reprezentanți ai instituțiilor publice și numeroși militari din Garnizoana București.
În deschiderea ceremoniei a fost rostită o rugăciune de binecuvântare a poporului român.
În continuare, colonelul Marius Șerbănescu a susținut o alocuțiune în care a prezentat simbolistica versurilor Imnului Național al României: „Marșul care a atins scopul de la 1848 rămâne creația care s-a impus incontestabil în întreaga istorie revoluționară a neamului românesc. (…) În conjunctura istorică favorizată de idealurile revoluției de la mijlocul secolului al 19-lea, «Deșteaptă-te, române!» a fost amintit decenii la rând de nume cu rezonanță în cultura românească. Nicolae Bălcescu ne spune că acest cântec se interpreta chiar în mijlocul focurilor și al urletelor tunurilor, în timp ce criticul Titu Maiorescu ține să elogieze autorul poemului, precizând faptul că Andrei Mureșanu a scris multe versuri, dar a făcut o singură poezie - «Deșteaptă-te, române!». De-a lungul vremurilor, versurile și muzica acestui minunat imn au marcat momentele-cheie ale istoriei combatante a neamului nostru, insuflând curaj și încredere soldaților pe câmpurile de luptă de la Grivița, Smârdan, Mărășești și Oituz”.
A urmat un colaj de cântece patriotice și ostășești susținut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale. De asemenea, în cadrul ceremoniei au fost intonate și imnurile naționale ale României în succesiune istorică.
La final, au avut loc prezentarea onorului și defilarea militarilor prezenți.
Ceremonialul a fost organizat de către Instituția Prefectului Municipiului București, Primăria Municipiului București și Comandamentul Garnizoanei București.
Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că „va fi marcată de către autorităţile publice şi celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural- educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne”.
Versurile Imnului Naţional aparţin lui Andrei Mureşanu, iar muzica este compusă de Anton Pann.