Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ziua internaţională a copilului în eparhiile oltene
Ziua de 1 iunie a fost sărbătorită în două municipii din Mitropolia Olteniei. Atât la Târgu Jiu, cât şi la Corabia, credincioşii, împreună cu preoţii, au înălţat rugăciuni pentru sănătatea şi ajutorul celor mai mici dintre ei.
Membrii Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români, Filiala „Sfântul Irodion“ din Târgu Jiu, au organizat sâmbătă, 1 iunie, cu prilejul „sărbătorii internaţionale a copilului“, cea de a IV-a ediţie a campaniei de prevenire a avortului, „Ziua copilului născut şi nenăscut“. Din program au făcut parte o serie de conferinţe dedicate prevenirii avortului. Invitatul din acest an a fost pr. Marcel Răduţ Selişte, slujitor la capela Spitalului Municipal Nr. 1 din Craiova, care a avut ca subiect de dezbatere „Viaţa e un dar, bucuria sunt copiii“. Conferinţa a avut loc în sala de festivităţi a Facultăţii de Drept „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. Seara, Biserica „Sfinţii Arhangheli“ din municipiu a găzduit Acatistul Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, în memoria micuţilor care au trecut la cele veşnice. Ziua s-a încheiat prin deja tradiţionala „cruce de lumânări“, aşezată de ascoriştii gorjeni în faţa prefecturii municipale.
Ziua Copilului în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor
Copiii sărbătoriţi în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor au participat la a VI-a ediţie a Festivalului interjudeţean de teatru cu tematică moral-religioasă, care a avut loc pe 1 iunie, la Şcoala Gimnazială din Studina. „Scopul parteneriatului din care face parte şi acest eveniment este educarea copiilor pentru păstrarea valorilor şi reperelor autentice, prin intermediul activităţilor cultural-artistice, iar primele obiective sunt cultivarea sentimentului de respect şi preţuire pentru valori, reflectată în conservarea şi transmiterea tradiţiilor din perioada Penticostarului şi stimularea expresivităţii şi potenţialului creativ al copilului“, a spus prof. Mihaela Guicin, iniţiatoarea activităţii. „În anul şcolar 2012-2013, proiectul a cuprins şi Festivalul interjudeţean «Aripă de înger», activitatea iniţială fiind concursul interjudeţean de pictură religioasă cu acelaşi nume, desfăşurat la Şcoala Gimnazială «Mihai Eminescu» din Corabia, în perioada aprilie - mai 2013. Evenimentele au atras atenţia dascălilor din judeţele Olt, Dolj, Gorj, Alba, Botoşani şi Mehedinţi, care au participat direct şi indirect“, după spusele Elenei Ispas, coordonatoarea parteneriatului.
„A fost un eveniment deosebit pentru noi toţi şi, cu toţii, am trăit clipe de bucurie alături de aceşti copii. Ziua Copilului este un bun prilej de a-i cunoaşte pe aceşti micuţi şi pentru a vedea preocupările lor artistice şi religioase. Ei sunt cei care vor fi creştinii bisericilor de mâine şi viitorii educatori. De aceea, în episcopia noastră, această sărbătoare debutează cu activităţi de învăţătură pentru elevi, organizate apoi în fiecare sâmbătă seara, la ora 19:00, după oficierea slujbei Vecerniei“, a spus părintele prof. Leonard Marin, delegatul Centrului eparhial. Totodată, prof. Marin a transmis şi cuvântul de binecuvântare din partea Preasfinţitului Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor.