De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Ziua Marii Uniri, sărbătorită în Transilvania
De 1 decembrie, toţi românii au sărbătorit Ziua Naţională şi au participat la ample manifestări organizate de autorităţile locale, împreună cu centrele eparhiale şi garnizoanele militare. Ierarhii din Transilvania şi preoţii din comunităţi au oficiat slujbe religioase şi au binecuvântat manifestările prin care s-au marcat cei 96 de ani de la Marea Unire.
Mii de oameni au participat la Alba Iulia la serbarea împlinirii a 96 de ani de la Unirea cea Mare - cheia de boltă a măreţului edificiu al unităţii naţionale. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei şi Preasfinţitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au săvârşit Sfânta Liturghie, urmată de un Te Deum.
După rugăciunea specială, în cadrul căreia a fost adusă mulţumire lui Dumnezeu pentru darul unităţii naţionale a poporului român, IPS Arhiepiscop Irineu, s-a adresat oficialităţilor şi persoanelor care au umplut până la refuz curtea Catedralei Reîntregirii.
„1 Decembrie este ziua când românii din ţară şi cei trăitori pe alte meleaguri privesc cu ochii cugetului şi ai inimii spre Alba Iulia. Aici, în capitala de suflet a românilor, în urmă cu 96 de ani, s-au bătut peceţile celei mai mari zidiri a neamului românesc - Statul naţional unitar român. Această zidire minunată este piatra de hotar la care ne vom raporta noi, românii, cât vom exista sub soarele istoriei. Cât timp Transilvania a lipsit din alcătuirea politică a statului românesc, acesta avea o înfăţişare atât de nefirească, încât putea fi asemuit cu două braţe întinse într-o duioasă aşteptare. Acum, în 1 Decembrie, Ardealul s-a aruncat în braţele Patriei-mame. Peste 100.000 de oameni şi-au contopit glasul într-o singură voinţă, care e însuşi instinctul de solidaritate al sângelui românesc. Voinţa unanimă, care a biruit la Alba Iulia, a sfărâmat cătuşele robiei seculare, a dărâmat ultima rămăşiţă din graniţele cu care lunga tiranie a istoriei a spintecat multe veacuri forţa neamului românesc. Acum, acest neam este întreg în ţara lui“, a spus ierarhul.
După slujba religioasă a avut loc o impresionantă paradă militară, la care au participat peste 800 de cadre, 40 de vehicule de luptă şi trei avioane. În program au mai fost cuprinse: o defilare cu steaguri tricolore, lansări de lampioane şi un tur ghidat al Cetăţii Alba Carolina. Nu au lipsit nici concertele de muzică populară şi uşoară, precum şi un foc de artificii.
Ceremonii la Cluj-Napoca şi Bistriţa
Sărbătoarea de la Cluj-Napoca a început la Catedrala Mitropolitană, unde Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat un Te Deum, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale şi a mulţimilor de credincioşi. La final, ierarhul le-a vorbit celor prezenţi despre patriotism.
„În vremurile noastre, această valoare extraordinară sufletească, patriotismul, este neglijată sau păleşte în frumuseţea ei. Eu vă spun că patriotismul, dragostea faţă de neam şi faţă de valorile lui, îşi are temei scripturistic. În ultima carte a Sfintei Scripturi, în Apocalipsă, în capitolul 21, ne relatează Sfântul Ioan cum va arăta cetatea cea de Sus, Noul Ierusalim, şi care vor fi locuitorii ei. Paradoxal, şi în eternitate, neamurile îşi vor păstra valorile lor. Subliniez cu tărie că sentimentul acesta frumos care este dragostea de ţară, patriotismul, îl înnobilează pe tot omul, pe noi şi pe toţi românii de pretutindeni. Oricând este bine să ne amintim de aceste lucruri, dar în mod special astăzi, când sărbătorim Ziua Naţională, zi în care le spunem tuturor românilor, La Mulţi şi Fericiţi Ani!“, a spus IPS Mitropolit Andrei.
Manifestările au continuat cu o ceremonie militară desfăşurată în Piaţa Avram Iancu. Au urmat depuneri de coroane şi jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu din faţa Catedralei mitropolitane şi o paradă militară. După-amiază, în Piaţa Unirii, a avut loc un concert al Filarmonicii de stat „Transilvania“, urmat de un spectacol de muzică populară susţinut de corul bărbătesc din Finteuşu Mare şi interpreţi de muzică populară. Seara au avut loc aprinderea iluminatului festiv de sărbători şi concerte de muzică uşoară, urmate de retragerea cu torţe şi focul de artificii.
Ziua Naţională a României a fost marcată şi la Bistriţa printr-un ceremonial militar-religios oficiat la monumentul poetului Andrei Mureşanu din Piaţa Centrală. A avut loc şi o paradă militară, la care au participat peste 400 de militari de la Brigada 81 Mecanizată a municipiului Bistriţa. Pentru că nici o sărbătoare românească nu poate trece fără joc şi voie bună, autorităţile au pregătit şi câteva momente artistice. Astfel, pe scena de pe pietonal, a avut loc şi un concert de muzică tradiţională românească, iar mai apoi a avut loc retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 81 Mecanizată. Mai apoi, în faţa Palatului Administrativ s-a intonat Imnul Europei şi s-au aprins decoraţiunile şi iluminatul festiv de sărbători.
Rugăciuni la Oradea
În Episcopia Oradiei, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită prin manifestări religioase şi militare. La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, în cadrul Sfintei Liturghii s-au înălţat rugăciuni pentru eroii neamului românesc din toate timpurile şi din toate locurile şi a fost săvârşit un Te Deum cu prilejul Zilei Naţionale a României, mulţumindu-se Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate de-a lungul vremii peste poporul român. Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a luat parte, în Piaţa Unirii din centrul municipiului Oradea, la ceremonialul religios-militar, desfăşurat în prezenţa oficialităţilor locale şi centrale şi a numeroşi orădeni.
Manifestarea a început cu un Te Deum, oficiat de preoţii capelani care activează în cadrul structurilor militare ale Garnizoanei Oradea, răspunsurile fiind date de către corul „Diacon Nicolae Firu“ al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea. Au urmat discursuri rostite de oficialităţi. Prefectul judeţului, Claudiu Pop, a înmânat diplome de excelenţă şi câte un steag tricolor unor bihoreni care, prin profesionalismul lor, au avut rezultate remarcabile în activitate, dând dovadă de altruism şi spirit civic în situaţii de urgenţă.
Manifestarea s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia Voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, urmată de parada militară şi de parada elevilor de la unităţile de învăţământ din Oradea.
Elevii şi cadrele didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea au participat în centrul oraşului la festivităţile religioase şi militare. Elevii liceului amintit au mai participat zilele trecute şi la un program cultural artistic, prin care a fost prezentat momentul şi contextul istoric al Marii Uniri, după care au fost evocate viaţa şi activitatea unor personalităţi contemporane cu evenimentul de la 1 decembrie, 1918: Episcopul Roman Ciorogariu al Oradiei, Nicolae Iorga, Constantin Brâncuşi şi Emil Racoviţă. A urmat un moment poetic, concretizat prin recitarea unor poezii patriotice de către elevii din clasele cu profil teologic ale liceului. Momentul poetic a fost dublat de un colaj de colinde şi cântece patriotice, interpretatete într-o atmosferă de mare simţire românească şi creştinească deopotrivă, de membrii corului „Diacon Nicolae Firu“ al Liceului Ortodox.
Proiect cultural, inaugurat la Sibiu
La Sibiu, la sediul fostului Consiliu Dirigent din Transilvania, un sobor de preoţi condus de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat un Te Deum, urmat de o ceremonie militară şi depunerea de coroane de flori. Peste 10 mii de sibieni au admirat apoi parada militară desfăşurată pe Bulevardul Coposu, unde au defilat peste 1.500 de militari, poliţişti, jandarmi, pompieri şi salvamontişti, care au prezentat şi tehnica din dotare. Programul a continuat cu inaugurarea Muzeului Asociaţiunii, un proiect cultural care a reunit trei instituţii de prestigiu: Complexul Naţional Muzeal Astra, Muzeul Naţional Brukenthal şi Biblioteca Astra. Conform unui comunicat oficial, proiectul adună zeci de obiecte de patrimoniu care au aparţinut Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român. În sediul istoric al Bibliotecii „ASTRA“ a fost inaugurată expoziţia „Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român: 1861-1950“.
Biblioteca Judeţeană „ASTRA“ Sibiu are calitate de organizator principal, iar Complexul Naţional Muzeal „ASTRA“ şi Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu s-au înscris în proiect în calitate de parteneri, aducând în expoziţia vernisată de 1 decembrie mai multe exponate de valoare.
Manifestările s-au încheiat la Sala „Transilvania“, unde a avut loc Spectacolul „Noi suntem români“, prezentat de Ansamblul Profesionist „Junii Sibiului“. În timpul spectacolului, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a înmânat directorului Ansamblului, Silvia Macrea, titlul şi diploma de Cetăţean de onoare al judeţului Sibiu acordată post-mortem maestrului coregraf Ioan Macrea. Seara a avut loc o retragere cu torţe a studenţilor Academiei Forţelor Terestre şi un concert simfonic extraordinar prezentat de Filarmonica sibiană.
Ziua românilor, la Braşov şi Victoria
Câteva sute de braşoveni şi turişti au asistat în Piaţa Sfatului din Braşov la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale. Programul a fost precedat de o slujbă religioasă, urmată de scurte alocuţiuni ale oficialităţilor locale, apoi de parada militară la care au participat cadre militare din Garnizoana Braşov, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei“. A urmat un moment artistic susţinut de muzica militară a Garnizoanei, şi Corul de copii „Unison“, care a interpretat mai multe melodii corale. Manifestările au continuat cu un exerciţiu demonstrativ de intervenţie susţinut de structurile Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.
În Piaţa Unirii din Prund, Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi a organizat o festivitate dedicată Zilei Naţionale a României. După un Te Deum în memoria eroilor neamului, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor din 1916 din Piaţa Unirii. Alături de Juni au luat parte oficialităţi locale, instituţii publice, asociaţii, numeroşi braşoveni. Momentul din Piaţa Unirii s-a încheiat cu un spectacol de muzică specific Ţării Bârsei şi Ardealului, în deschiderea căruia Junii au dansat tradiţionala Horă a Junilor.
În Parohia Victoria I, judeţul Braşov, Ziua Naţională a fost sărbătorită printr-un Te-Deum şi un program artistic la care au participat oficialităţi şi credincioşi. În biserica parohială au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra poporul roman. Într-un material special pregătit pentru eveniment, elevi ai Liceului Teoretic „I.C. Drăguşanu“ din localitate, instruiţi de dascălii lor, au vorbit despre însemnătatea zilei, despre ecourile evenimentului peste veacuri şi, nu în ultimul rând, despre semnificaţia drapelului naţional. S-au intonat cântece patriotice, iar programul s-a încheiat în atmosfera efervescentă creată de intonarea Horei Unirii, care a mişcat inimile românilor prezenţi.
Cinstire eroilor, la Baia Mare
La Baia-Mare a fost sărbătorită Ziua Naţională în Parcul Municipal, unde sute de oameni au participat la ceremoniile oficiate aici, alături de oficialităţi locale, reprezentanţii structurilor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, veterani de război şi militari. Slujba Te Deum-ului a fost oficiată de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul la Monumentul Ostasului Român din Parcul Municipal.
„Se cuvine să preţuim moştenirea pe care ne-au lăsat-o strămoşii şi eroii noştri, sacrificaţi pentru deminitatea şi unitatea ţării, libertatea poporului şi unitatea de credinţă. Să preţuim această moştenire şi să arătăm faţă de ei recunoştinţă, amintire şi pomenire veşnică. Ziua de 1 decembrie este pe de-o parte una a comemorării, şi pe de altă parte o expresie deplină a iubirii faţă de neam şi ţară“, a spus PS Episcopul Iustin. Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori la monumentul eroilor şi cu parada militară. (pr. Florin Croitoru, pr. Cristian Rus, pr. prof. Alin Sonea, pr. Adrian-Gheorghe Magda, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)