În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Ziua mondială a donatorului de sânge la Academia de Poliție din București
Ziua mondială a donatorului de sânge a fost marcată vineri, 14 iunie, printr-o festivitate la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, instituție parteneră a campaniei Patriarhiei Române „Donează sânge, salvează o viață!”, ce a împlinit 11 ani de existență. Evenimentul a fost urmat de o acțiune filantropică la unitatea mobilă de recoltare de sânge a Centrului de Transfuzie Sanguină „Col. prof. dr. Nicolae Nestorescu” din subordinea Ministerului Apărării Naționale (MApN).
Ziua a debutat cu o ceremonie la care au participat reprezentanți ai autorităților centrale și ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cadre didactice ale instituției de învățământ universitar și studenți. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop- vicar patriarhal. Au participat și părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, și părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul social- filantropic al Patriarhiei Române.
În deschidere, generalul de brigadă Liviu Uzlău, comandantul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, a explicat motivul pentru care Ziua mondială a donatorului de sânge a fost serbată la această instituție: „Sunt 11 ani de parteneriat, timp în care peste 11.200 de cadre și studenți au donat sânge. Ne-am ales una dintre cele mai nobile meserii din societate. Ce poate fi mai nobil decât, pe lângă asigurarea siguranței cetățenilor, să putem să le oferim și viață, pentru că sângele înseamnă viață. Vreau să vă mulțumesc pentru că sunteți voluntari în acest demers. Mulțumesc Bisericii Ortodoxe Române, care prin acest parteneriat ne-a oferit posibilitatea să fim ceea ce suntem, să ajutăm oamenii de lângă noi. În continuare, vă puteți baza pe Academia de Poliție în acest demers”.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a subliniat importanța donării de sânge necesar pacienților aflați în dificultate. „Transmit felicitările și recunoștința Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru participarea dumneavoastră la această campanie vreme de 11 ani. Studenții de la Academia de Poliție reprezintă sursa cea mai importantă în campania desfășurată. Este un gest profund creștinesc. Prin transfuzia de sânge se face un transfer de viață de la omul sănătos la cel bolnav. Chiar dacă ei nu se cunosc, între aceste persoane se creează în mod spiritual o legătură care consolidează unitatea noastră ca oameni. De asemenea, este un gest creștinesc pentru că se inspiră din sacrificiul pe care Însuși Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, l-a făcut vărsându-și propriul sânge pentru eliberarea neamului omenesc din robia morții și a iadului. Sărbătoarea de astăzi are o semnificație deosebită pentru că anul acesta a fost dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pastorației și îngrijirii bolnavilor și cinstirii tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți. Există o legătură strânsă pentru că mulți dintre beneficiarii sacrificiului dumneavoastră sunt persoanele în vârstă, iar doctorii fără de arginți sunt modele pentru fiecare creștin, începând cu slujitorii sănătății, medicii, de a contribui cu toate posibilitățile pe care ni le-a dăruit Dumnezeu la salvarea și îngrijirea sănătății semenilor. Vă mulțumim că sunteți alături de Patriarhia Română, de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, animați în activitatea lor de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru”.
Au mai vorbit colonel farmacist dr. Maria-Cristina Ranetti, șeful Centrului de Transfuzie Sanguină „Col. prof. dr. Nicolae Nestorescu” al Ministerului Apărării Naționale; dr. Lucia Grijac, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București; Ion Stoica, secretar general adjunct în cadrul MAI.
La finalul ceremoniei, cei prezenți au vizitat centrul mobil de transfuzii pus la dispoziție de MApN pentru studenții, invitații și cadrele didactice care au dorit să doneze sânge. Alături de ei au fost voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, care au oferit produse alimentare înainte și după actul medical.