În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Ziua Mondială a Îngrijirii Paliative marcată la Palatul Patriarhiei
Anual, la data de 8 octombrie, în peste 70 de țări ale lumii se sărbătorește Ziua Internațională Hospice și a Îngrijirii Paliative prin diferite manifestări de ordin socio-medical. În țara noastră, această zi a fost marcată printr-o conferință cu participare internațională, organizată de Fundația „Bucuria ajutorului” din București. Evenimentul a avut loc joi, 13 octombrie, fiind găzduit de Sala „Colloquium” a Palatului Patriarhiei.
Conferința moderată de conf. univ. dr. Manole Cojocaru și Eftimie Steluța s-a bucurat de prezența mai multor personalități ale lumii medicale din țară și străinătate, care au susținut o serie de comunicări științifice, cu participarea unor elevi și profesori de la școlile postliceale sanitare „Henri Coandă” și „Sfântul Ierarh Nectarie” din București, precum și asistenți sociali din cadrul protoieriilor din Capitală.
După cuvântul de deschidere rostit de Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din București, doamna Marinela Ivan a prezentat mesajul ambasadorului Confederației Elvețiene în România, Arthur Mattli, în care acesta i-a felicitat pe organizatorii conferinței, subliniind importanța actului medical al îngrijirii paliative: „Din punctul meu de vedere, a oferi îngrijire paliativă este unul dintre cele mai nobile acte pe care oamenii le pot oferi altor oameni. Este una dintre cele mai semnificative atenții medicale acordate, atunci când oamenii pot fi însoțiți în cea mai dificilă parte a vieții lor, atunci când suferă, când sunt pe cale să părăsească această viață pentru o altă viață”.
În cadrul lucrărilor conferinței au fost prezentate în două sesiuni mai multe referate și comunicări științifice care au evidențiat importanța îngrijirilor paliative, metode de abordare a cazurilor tratate, precum și soluții complementare pentru alinarea suferințelor celor îngrijiți. În acest sens au fost prezentate următoarele lucrări: dr. Marinela Olăroiu Van Den Heuvel (Olanda), „Ziua Internațională a Îngrijirilor Paliative”; dr. Eleonora Luka (Elveția), „Abordarea holistică în îngrijirile paliative”; dr. Simona Pop (Austria), „Medicina ortomoleculară în îngrijirile paliative”; conf. univ. dr. Corneliu Zeana, „Ultima clipă a cardiacului”; prof. Claudia Voiculescu, „Biruința iubirii asupra fricii în îngrijirile paliative”; prof. Irina Maria Roșca, „Sensul educației creștine în paliație”; conf. univ. dr. Manole Cojocaru, maior Gheorghe Giurgiu, „Remedii naturale pentru corectarea dezechilibrului microbiotei intestinale la persoanele care necesită îngrijiri paliative”; conf. univ. dr. Jan Ciurea, dr. Tatiana Ciurea, „Terapia durerii în îngrijirile paliative”; dr. Ioana Soare, „Rolul medicului de familie în echipa de îngrijiri paliative”; dr. Tatiana Roșca, „Boala Lyme, îngrijiri paliative”; dr. Aurelian Udriștioiu, „Asistența paliativă pentru pacienții oncologici: abordări contemporane și perspective”; dr. farm. Maria Suliman, „Tratamentul medicamentos în îngrijiri paliative”; dr. Horia Berceanu, „Recuperarea medicală în paliație”; dr. Răsvan Constantinescu, „Kinetoterapia în îngrijirile paliative”; dr. ing. Mircea Duzineanu, asist. med. Dorela Alistar, „Asistența paliativă: Beneficiile telemedicinei și ale bioingineriei”; dr. Adrian Cranta, „Sistemul osos în îngrijirile paliative”, și dr. Adrian Cranta, „Ce nu s-a spus despre sănătate, longevitate și credință...”.
O noutate a acestei conferințe a fost lansarea proiectului „Academia de Îngrijiri Paliative”, care își propune formarea continuă a personalului medical din acest domeniu prin stagii de specializare în țară și străinătate, în vederea îmbunătățirii permanente a serviciilor oferite pacienților asistați. Despre acest proiect ne-a oferit mai multe detalii Adriana Căruntu: „Propunem ca proiect «Academia de Îngrijiri Paliative», care va fi coordonat de conf. univ. dr. Manole Cojocaru și de subsemnata, pentru a veni în sprijinul tuturor celor care au nevoie de formare, de informații pentru pacienți, pentru membrii familiilor acestora, pentru asistenții medicali ce sunt acum formați în școlile postliceale, dar și pentru medici”.
Participanții au primit la final o diplomă și o medalie din partea organizatorilor.