În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Ziua Naţională serbată în eparhii ale Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei
Ziua Naţională a României a fost serbată în eparhiile din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei printr-o suită de manifestări religioase şi militare. Chiriarhii acestora au săvârşit slujbe de Te Deum, în cadrul cărora au fost pomeniţi şi făuritorii Marii Uniri, aducând mulţumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra poporului român. Totodată, la evenimente au participat mii de români care au asistat la paradele militare organizate de autorităţile locale.
Cu prilejul sărbătorii Zilei Naţionale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal, a participat la parada militară organizată în Târgoviște şi i-a binecuvântat pe militarii români care au defilat.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a transmis un mesaj în care a subliniat virtuţile celor care au luptat pentru făurirea Marii Uniri: „Unul din cele mai importante simboluri ale unității, libertății și demnității neamului nostru, Ziua Națională a României, ne reamintește, de fiecare dată, de acea datorie istorică pe care o avem față de eroismul și jertfa înaintașilor noștri, de a face totul pentru țara noastră și pentru mai binele celor ce vor veni după noi”, ne-a transmis Biroul de presă al eparhiei.
Constanţa
Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi sfinţirea mică a apei în Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În aceeaşi zi, ierarhul tomitan a săvârşit slujba de Te Deum la sărbătorirea Zilei Naţionale la Monumentul „Victoriei” din Parcul Arheologic Constanța, precum şi la Catedrala Arhiepiscopală din oraş, la Monumentul Eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial și la Monumentul Veteranilor, situate în faţa Casei de Cultură din Cumpăna, se arată pe site-ul arhiepiscopiatomisului.ro.
În aceeaşi zi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale, Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului a susţinut un concert de muzică patriotică.
Curtea de Argeş
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a oficiat slujba de Te Deum şi Parastasul pentru făuritorii Marii Uniri în ctitoria voievodală din Curtea de Argeş, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul a amintit toate momentele importante din istoria neamului care au condus la împlinirea idealului de a trăi uniți și liberi în această țară binecuvântată de Dumnezeu.
Buzău
La Buzău, Ziua Naţională a fost, de asemenea, marcată prin rugăciune, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, săvârşind slujba de Te Deum în Catedrala Arhiepiscopală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Dragoş Olteanu.
În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a explicat de ce se cuvine să cinstim memoria înaintașilor noștri la aceste momente de sărbătoare.
„Strămoșii noștri au trăit și au luptat pentru idealuri înalte, precum unitatea neamului, ideal împlinit, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, într-un context istoric favorabil, la 1 Decembrie 1918. Biserica Ortodoxă Română și-a adus și ea contribuția la desăvârșirea unității naționale prin implicarea ierarhilor, preoților, monahilor și credincioșilor conștienți și responsabili de identitatea lor, atât în timpul Războiului de Independență (1877-1878), cât și în Primul Război Mondial (1916-1918), numit Războiul de Reîntregire a neamului românesc”, a subliniat ierarhul.
Galaţi
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba de Te Deum în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la care au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, militari din Garnizoana Galaţi, veterani de război şi credincioşi gălăţeni, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
În cuvântul de învăţătură adresat participanţilor la acest eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit, evidenţiind patriotismul înaintaşilor noştri, dublat de credinţa în Dumnezeu şi dragostea faţă de valorile naţionale.
De asemenea, la Cimitirul „Eternitatea” a fost oficiată slujba Parastasului pentru eroii neamului, urmată de procesiunea militară organizată pe una dintre arterele de circulaţie principale din oraş.
Slobozia
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a oficiat slujba de Te Deum pentru Ziua Națională, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, și a participat la parada militară, alături de reprezentanții structurilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, autorități locale și cetățeni ai municipiului Slobozia. Festivitățile s-au încheiat cu depunerea coroanelor în fața statuii lui Mihai Viteazul de pe Bulevardul Unirii și defilarea gărzii de onoare, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
Tulcea
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit slujba de Te Deum la Cimitirul Eroilor din Tulcea, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro.