De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ziua Porților Deschise la Catedrala Mitropolitană din Iași
Arhiepiscopia Iașilor, în parteneriat cu Fundația Promovarea și Valorizarea Identității Turismului din România (Provitur), a organizat în data de 23 noiembrie Ziua Porților Deschise la Catedrala Mitropolitană din Iași.
La eveniment au participat persoane interesate de patrimoniul cultural: artiști, restauratori, studenți și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Secția Artă Sacră, și de la Universitatea de Arte „G. Enescu” din Iași.
Cu acest prilej, în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan a fost prezentat proiectul de restaurare a picturii Catedralei Mitropolitane din Iași, finanțat prin „Timbrul Monumentelor Istorice (TMI)”, subprogramul „Elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice”, sesiunea I/2022, prin Institutul Național al Patrimoniului (INP).
„Este un proiect relativ mic, comparativ cu ce lucrăm noi la Fonduri externe, însă este un proiect de suflet. A avut ca principal scop scoaterea din pericol a picturii murale din Catedrala Mitropolitană și punerea acesteia în valoare prin elaborarea de documentații tehnice, de către specialiști atestați de Ministerul Culturii, lucrări conduse de către doamna prof. dr. Carmen Cecilia Solomonea. Proiectul a început în aprilie 2022 și se va finaliza pe data de 15 decembrie. Evenimentul de astăzi a avut două componente: la ora 12:00 a fost organizat un tur ghidat al Catedralei Mitropolitane, la care au participat aproximativ 30 de studenți de la Facultatea de Teologie, Secția Artă Sacră, tur oferit de părintele Cristian Muraru. Al doilea eveniment a constat în prezentarea doamnei profesor Carmen Solomonea, care a făcut descrierea efectivă a proiectului de restaurare. Vreau să mulțumesc părintelui Cristian Muraru, doamnei profesor și întregii sale echipe, precum și tuturor participanților”, a subliniat Alina Ana Nistor de la Sectorul fonduri externe din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt vizitatorii care trec pragul monumentului istoric Ansamblul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (în incinta căruia se află Catedrala Mitropolitană), iar beneficiarii indirecți ai proiectului vor fi mediul social-cultural al județului Iași care va fi îmbogățit cu un monument istoric-cultural pregătit pentru a fi reabilitat, comunitatea locală, dar și specialiști în domeniul patrimoniului material.