Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ziua României sărbătorită în Caransebeş
Câteva sute de credincioşi au luat parte la sărbătorirea Zilei Naţionale a României în municipiul Caransebeş. La iniţiativa administraţiei locale şi cu încuviinţarea Episcopiei Caransebeşului, în acest an, pentru prima dată, evenimentul s-a desfăşurat între Piaţa Revoluţiei şi Piaţa Miron Cristea, în vecinătatea Catedralei episcopale.
Manifestările au debutat cu săvârşirea slujbei de Te Deum, oficiată de către chiriarhul locului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în faţa crucii-monument din centrul civic, ridicată de înaintaşi în anul 1810, în memoria eroilor bănăţeni din toate timpurile. La finalul slujbei, PS Episcop Lucian a rostit un cuvânt de binecuvântare: "Ziua Naţională a României ne îndeamnă pe toţi, cler şi popor, autorităţi civile şi militare, români de pretutindeni la responsabilitate, la căutarea identităţii şi la demnitate. Suntem aici pentru a cinsti unul dintre simbolurile naţiunii noastre, Ziua Naţională a României, zi de bucurie şi de sărbătoare, zi de praznic pentru toţi cei care s-au născut în această ţară şi vorbesc dulcea limbă românească. Din cetatea Caransebeşului a plecat, în fruntea unei delegaţii, la Alba Iulia, vrednicul de pomenire episcopul Caransebeşului din vremea aceea, Miron Cristea. Iată, după aproape 100 de ani de la evenimentul petrecut în cetatea Bălgradului, suntem în cetatea Caransebeşului, nu numai pentru a ne aminti de ceea ce s-a întâmplat în 1918 la 1 decembrie, ci şi pentru a-i cinsti aşa cum se cuvine pe toţi eroii şi martirii neamului nostru românesc şi pe toţi cei care au făurit Marea Unire, idealul românilor de veacuri". După oficierea serviciului religios, au fost prezentate alocuţiuni şi mesaje din partea Bisericii şi a celorlalte autorităţi de stat, care i-au îndemnat pe români la conştiinţă românească şi responsabilitate creştină. Un moment cu totul aparte a fost inaugurarea unei noi sculpturi, care de acum face legătura între cele două piaţete, fiind aşezată deopotrivă între Catedrala episcopală şi biserica romano-catolică din centrul municipiului. În continuare, au defilat pentru prima dată pe sub noul arc, care defineşte şi unitatea noastră spirituală, garda de onoare a unităţii militare din Caransebeş, precum şi un grup de militari, care au fost înveşmântaţi în costume militare din perioada Primului Război Mondial.