La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Ziua Sânzienelor, sărbătorită de sârbii ortodocşi de pe Clisura Dunării
În ziua de 7 iulie a fiecărui an, la praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul pe rit vechi, credincioşii ortodocşi sârbi din Moldova Veche, un cartier al oraşului Moldova Nouă, de pe Clisura Dunării, sărbătoresc "Ruga Sârbească", moment festiv în viaţa comunităţii când are loc tăierea colacului.
Tăierea colacului este un frumos obicei sârbesc care a fost preluat de-a lungul timpului şi de către unele comunităţi ortodoxe româneşti acolo unde a existat o populaţie mixtă care a vieţuit în pace şi bună înţelegere. Astfel, în dimineaţa zilei praznicului, părintele paroh oficiază Sfânta Liturghie la biserica ortodoxă sârbă din localitate, în prezenţa credincioşilor înveşmântaţi în straie de sărbătoare. La orele după-amiezii se oficiază slujba Vecerniei şi apoi are loc obiceiul tăierii "colacului de rugă" la care participă un sobor de preoţi, locuitorii comunei, precum şi toţi invitaţii sau "goştii", aşa cum sunt numiţi prin părţile Banatului. În fiecare an este numit un naş, sau mai mulţi, al rugii. Aceştia aduc la biserică colacul mare şi colacul mic, coliva şi prăjiturile care se împart ulterior credincioşilor. Ritualul tăierii colacului constă în purtarea colacului mare din mână în mână de către naşi şi preoţi, după aceea se rupe în patru şi se împarte celor de faţă. Colacul cel mic se dă naşilor care vor fi la anul viitor, după care urmează "jocul" sau dansul, acompaniat de o formaţie de muzică populară şi care este deschis de obicei de părintele paroh. Şi anul acesta, în urma unei rodnice şi foarte bune colaborări avute de-a lungul timpului, la invitaţia părintelui paroh, protopopul Vasile Plestici, din partea Bisericii Ortodoxe Române din Moldova Nouă, a participat părintele Remus Căta, de la Parohia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", alături de alţi trei preoţi sârbi din parohiile învecinate: părintele Stancovici Sava din Belobreşca, părintele Georgevici Borislav din Lescoviţa şi părintele Guzdenovici Veroliub din Radimna. La finalul slujbei Vecerniei şi a tăierii colacului, părintele paroh a invitat preoţii prezenţi şi toţi oaspeţii bisericii la o masă festivă în curtea casei parohiale, organizată de familia acestuia şi Consiliul parohial.