În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Ziua Satului Românesc marcată la Catedrala Patriarhală din București
Ultima duminică din luna septembrie este dedicată evidențierii și cinstirii valorilor perene ale satului românesc. Cu această ocazie, la Sfânta Liturghie de la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, soborul de slujitori a purtat veșminte liturgice cu motive tradiționale, iar, la final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat volumul „Satul românesc - Izvor de spiritualitate și cultură populară”, scris de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Credincioșii bucureșteni care au participat ieri la Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală au avut parte și de momente speciale, cu ocazia Zilei Satului Românesc.
La Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei au fost așezate spre cinstire icoane cu sfinți români care provin din lumea satului, iar slujitorii au purtat veșminte preoțești cu modele tradiționale. La momentul chinonicului, arhidiaconul Mihail Bucă și membri ai Grupului psaltic „Tronos” au interpretat imnul satului, precum și alte cântări specifice.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură despre Pescuirea minunată, eveniment pomenit în Duminica a 18-a după Rusalii. Ierarhul a explicat că această minune a avut rolul de a-i pregăti pe ucenici pentru viitoarea lor misiune de a fi „pescari de oameni”, adică Apostoli, dar și pentru a cunoaște taina Mântuitorului Iisus Hristos, Care este în același timp Dumnezeu și Om.
„Când Petru a văzut minunea prinderii unei cantități neașteptate de pește, a înțeles că Cel care era acolo este Fiul lui Dumnezeu, și-L numește «Doamne»: «Ieşi de la mine, Doamne, că sunt om păcătos» (Luca 5, 8). El exprimă aici ceea ce avea să spună mai explicit la Cezareea lui Filip, că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu Celui viu, mărturisire care este piatra fundamentală a Bisericii. Petru a căutat întotdeauna o viață duhovnicească superioară. L-a urmat pe Ioan Botezătorul, care ducea un trai ascetic dur și cerea oamenilor să respecte legi ce duceau la o viață curată, ceea ce arată noblețea, credința și dorința lui de a-L cunoaște pe Dumnezeu. Această frică ce i-a cuprins pe toți ucenicii, în frunte cu Petru, arată că ei au știut că sunt în preajma lui Dumnezeu Care a săvârșit minunea prinderii peștilor. Teama lor venea din faptul că aveau conștiința păcătoșeniei. Fiorul acesta, emoția sfântă cuprind pe orice om care are o judecată de sine corectă, pentru că în fața Dumnezeirii, a sfințeniei absolute, noi, ca oameni care purtăm un trup marcat de afectele căderii celor dintâi oameni, ne simțim cu adevărat păcătoși și nevrednici”, a arătat Episcopul-vicar patriarhal.
La final, Preasfinția Sa a vorbit despre Ziua Satului Românesc, arătând că instituirea acesteia de către Parlamentul României prin Legea numărul 44 din 2020 s-a făcut și la provocarea Bisericii Ortodoxe Române, care a declarat anul 2019 ca An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). De asemenea, a prezentat și volumul „Satul românesc - Izvor de spiritualitate și cultură populară”, apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, care conține un mănunchi de mesaje, cuvântări și articole scrise de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, dedicate unor aspecte din viața satului.