Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
Evaluare digitală la simulările de săptămâna viitoare
Elevii de clasa a VIII-a vor susţine în perioada 5-7 februarie simularea examenului de Evaluare Națională: Limba şi literatura română - luni, 5 februarie; Matematică - marţi, 6 februarie; Limba şi literatura maternă - miercuri, 7 februarie.
Probele vor începe la ora 9:00, însă accesul elevilor în sălile de clasă va fi permis până la ora 8:30. Repartizarea candidaţilor în săli se va realiza în ordine alfabetică, câte unul în bancă. La simularea probelor scrise din cadrul EN, elevii vor primi subiectele în formă de broșură, care va fi restituită profesorilor observatori la finalul probei.
Potrivit Procedurii privind organizarea și desfășurarea simulării probelor din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2023-2024, transmise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare, timpul destinat rezolvării subiectelor va fi de două ore „din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare din broșura cu subiecte”, iar lucrările vor fi corectate în format digital.
La finalul fiecărei probe, foile de examen vor fi scanate în clasă, ele ajungând automat în platforma digitalizată, unde vor fi anonimizate şi repartizate aleatoriu către doi profesori corectori din ţară. În cazul în care cei doi profesori cărora li s-a repartizat iniţial lucrarea vor pune note cu o diferenţă mai mare de un punct între ele, lucrarea va fi trimisă automat către alţi doi evaluatori.
În data de 23 februarie vor fi comunicate rezultatele, simularea evaluărilor naţionale având rolul de a oferi o imagine de moment în ceea ce priveşte nivelul de pregătire al elevilor. Fiecare unitate de învățământ va analiza rezultatele la simulările naționale pentru elevii pe care îi școlarizează, iar în raportul pe care îl vor transmite inspectoratului școlar vor fi incluse şi măsurile de remediere, „în cazul în care acest fapt se impune”.
La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/ tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog. (O. N.)