În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Răspunsuri duhovniceşti: „Excluderea lui Dumnezeu duce la divorţ“
Preacucernice părinte Adrian Ionescu, vă rog să ne vorbiţi despre familia creştină. Cum trebuie să se comporte femeia de astăzi în societate şi familie? Dar bărbatul?
Conform învăţăturilor Ortodoxiei, familia este statornicită de Dumnezeu prin porunca pe care a dat-o, în Rai, părinţilor neamului omenesc, lui Adam şi Eva: "Şi a făcut Dumnezeu pe om, după chipul Său; ...a făcut bărbat şi femeie. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul" (Fac. 1, 27-28). Iată importanţa deosebită a uniunii conjugale, la a cărei primă realizare, preot şi martor a fost Însuşi Creatorul a toate.
Familia se întemeiază prin căsătorie, prin legătura dintre bărbat şi femeie, liber consimţită şi binecuvântată de Dumnezeu în faţa sfântului altar, prin rugăciunile slujitorilor Bisericii, iar legătura în sine nu este decât un răspuns firesc la imboldul sădit în fiecare dintre noi: "De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va alipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup" (Efes. 5, 31).
Deci care sunt scopurile întemeierii familiei?
Naşterea de copii (şi prin aceasta se dă un răspuns negativ, simplu şi clar, tuturor celor care, în vreun fel sau altul, clamează şi impunerea unor uniuni conjugale ai căror membri să fie de acelaşi sex), ajutorarea soţilor întreolaltă şi ocrotirea moralităţii lor. Toate acestea se împlinesc în atmosfera de comuniune şi de dragoste dintre bărbatul şi femeia care îşi unesc destinele în faţa sfântului altar, întrucât sunt luminaţi şi călăuziţi de Duhul Sfânt, Care binecuvintează şi sfinţeşte legătura dintre cei doi.
Excluderea lui Dumnezeu din viaţa lor conduce, inevitabil, la relativizarea vieţii de familie, dar şi la producerea divorţului, două fenomene sociale care îşi fac din ce în ce mai acut simţă prezenţa în societatea secularizată actuală.
Numai conştientizarea importanţei deosebite pe care o are unirea dintre bărbat şi femeie, cu binecuvântare divină, în Taina Cununiei poate stopa declinul familiei. Sfântul Apostol Pavel face o admirabilă asemănare între căsătorie şi legătura de iubire jertfelnică, tainică şi harică dintre Hristos şi Biserică. Astfel, cei doi soţi, în cadrul familiei, trebuie să fie într-o continuă stare de jertfelnicie izvorâtă din iubirea unuia faţă de celălalt, iar aceasta presupune nu numai urmarea exemplului suprem, al jertfei Mântuitorului pentru Biserica Sa, ci şi renunţarea zilnică la micile orgolii care ne domină personalitatea şi cresc înlăuntrul nostru, cu "răutatea" fiecărei zile, determinându-ne să uităm de cel de lângă noi - soţul sau soţia şi, în cel mai grav caz, chiar de copii. Numai aşa uniunea conjugală poate fi salvată de la disoluţie şi "familia poate să devină, cu adevărat, "Biserica de acasă", în care iubirea Preasfintei Treimi este izvor de iubire şi bucurie pentru toţi membrii familiei" - cum frumos arăta Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în mesajul pe care l-a adresat, în acest an, cu prilejul Duminicii Părinţilor şi Copiilor.