În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Tineri, Craiova vă așteaptă!
Vreme de patru zile (5-8 septembrie), Cetatea Băniei va fi capitala tineretului ortodox. Acest lucru va face din Craiova un pol de mărturisire vie şi frumoasă, în care se va cânta, se va manifesta intens credinţa ortodoxă. Părintele Adrian Trifu, consilier administrativ și coordonatorul ITO de anul acesta, ne dă detalii despre această manifestare.
Părinte consilier, a trecut un an de la a cincea Întâlnire Internaţională a Tinerilor Ortodocşi organizată la Sibiu. Un an de pregătiri intense pentru desfăşurarea în condiţii excelente a ediţiei din 5-8 septembrie 2019. Anul acesta, a şasea ediţie va fi găzduită de Craiova. Ce înseamnă pentru Cetatea Băniei şi pentru Mitropolia Olteniei organizarea ITO 2019?
Într-adevăr, un an încărcat de multă emoţie, bucurie şi trăire duhovnicească. Nu poţi aştepta momentul decât în această stare. Cetatea Băniei este gazda acestui mare eveniment al tineretului ortodox, aşteptat cu mult interes de toată lumea. Cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, am reuşit să ne mobilizăm şi să facem pregătirile de cuviinţă pentru întâmpinarea ITO 2019. Nu a fost deloc uşor, însă posibilităţile pe care le oferă Craiova sunt multiple. Cetatea Băniei a fost dintotdeauna un loc viu, încărcat de efervescenţă culturală, plin de tradiţie şi credinţă ortodoxă. Pulsaţia oraşului va ajuta cu siguranţă să împărtăşim tinerilor ortodocşi participanţi la ITO esenţa specificului oltenesc. Arhiepiscopia Craiovei şi-a asumat astfel cu încredere acest mandat, fiind totodată conştientă de faptul că, odată cu noi, întreaga Cetate va împărtăşi bucuria unui eveniment de înaltă ţinută culturală. Este în fapt pentru prima dată când oraşul nostru primeşte atâţia tineri, adunaţi în crezul ortodox al Bisericii străbune.
Câţi tineri participă la ITO 2019 şi câţi voluntari sunt implicaţi în acest eveniment?
În pregătirea evenimentului am studiat atent experienţele întâlnirilor anterioare. Prin urmare, luând în calcul posibilităţile de cazare, precum şi multe alte detalii organizatorice, s-a decis implicarea unui număr de 3.000 de participanţi, cu un număr de 400 de voluntari, care vor veghea la bunul mers al lucrurilor. Acestea sunt detaliile strict legate de cifre, însă, dacă ţinem cont de faptul că toate activităţile noastre se vor desfăşura în regim deschis, ne aşteptăm ca participarea să fie mult mai mare.
Care sunt provocările pe care le-aţi întâmpinat în organizarea acestui eveniment?
Detaliile pe care le-am avut în vedere pentru pregătirea acestui eveniment au fost multe. Fiecare pas a fost pentru noi o provocare. Pe de altă parte, au existat situaţii la care a trebuit să găsim răspuns şi rezolvare imediată, vorbind aici despre problemele neprevăzute. Pregătirea nu a fost deloc uşoară, ţinând cont de faptul că totul trebuie să se desfăşoare la cel mai înalt nivel şi că aşteptările sunt foarte mari. Dincolo de toate acestea, credem că ITO 2019 de la Craiova îşi adaugă incontestabil valoarea ei în preocupările şi grija Bisericii pentru tineri.
Ce aşteptări au tinerii ortodocşi din ţară şi din străinătate de la această ediţie a ITO?
În primul rând, să le aducă bucurie. O bucurie a revederii, o bucurie a mărturisirii libere a credinţei ortodoxe. În altă ordine de idei, cred că o mare parte dintre ei sunt dornici să cunoască Cetatea Băniei cu tot specificul ei multisecular şi actual. În concluzie, ITO 2019, ca de altfel toate întâlnirile de până acum, reprezintă o întâlnire de suflet pentru fiecare participant din ţară şi de peste hotare.
Părinte, care consideraţi a fi punctele de maximă atracţie pentru tineri din programul la care aţi lucrat atât de intens?
Fiecare moment are valoarea lui. În primul rând, începând din seara de 5 septembrie, vom fi cu toţii adunaţi în Piaţa Mihai Viteazul pentru a-i întâmpina pe Părintele Patriarh, pe Mitropolitul nostru, pe arhiereii, oficialităţile şi oaspeţii pe care îi aşteptăm. Nu mai este o surpriză faptul că în acest cadru va răsuna imnul întâlnirii, se va cânta, se va recita, vor exista momente emoţionante. Tinerii vor avea parte de momente frumoase, ai căror protagoniști vor fi artişti renumiţi ai Olteniei. Este de ajuns să amintesc numele maestrului Tudor Gheorghe, emblematic pentru viaţa românească muzicală de calitate. A doua zi va fi marcată de împreună-rugăciune, precum şi de activităţi interactive sau de momente culturale cu tematică diversă. Seara va fi dedicată cântecului și jocului popular. La fel şi în cea de a treia zi, când tinerii vor fi invitaţi să cunoască bisericile din Cetate şi locurile de agrement, urmând să ia parte, spre seară, la tradiţionala conferinţă dedicată tematicii de anul acesta: „Cu toţii suntem un Potir! Credinţă, nădejde şi dragoste”. Ultimul popas va fi la Mănăstirea Maglavit. Cu toţii vom lua parte la un eveniment istoric, slujba de sfinţire a cinstitului aşezământ monahal, după care va avea loc predarea torţei ITO reprezentanților Timişoarei.