Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Au început cursurile la Facultatea „Justinian Patriarhul“
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și-a deschis porțile pentru un nou an universitar, luni, 2 octombrie 2017. Studenți, masteranzi și doctoranzi, însoțiți de familii și prieteni, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Paraclisul universitar „Sfânta Ecaterina” de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La finalul slujbei de Te Deum, Preasfinția Sa a citit mesajul de binecuvântare transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la începutul anului universitar 2017-2018.
Din soborul care a slujit la Sfânta Liturghie și la Te Deum au făcut parte părintele decan Ștefan Buchiu și profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București. După slujba de Te Deum, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a citit mesajul Patriarhului României intitulat „Binecuvântare la început de an universitar”.
De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit despre însemnătatea începerii anului universitar prin rugăciune. „Am săvârșit astăzi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, rugându-ne în mod special Preamilostivului Dumnezeu ca să dăruiască înțelepciune și cele de folos studenților Facultății de Teologie «Justinian Patriarhul» din București, care încep astăzi un nou an universitar”, a spus PS Părinte Timotei Prahoveanul. La final, pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru săvârșirea sfintelor slujbe, precum și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru mesajul de binecuvântare la început de an universitar. În continuare, prof. dr. Romiță Iucu, prorector al Universității din București, a adresat un cuvânt de bun venit din partea rectorului instituției - prof. dr. Mircea Dumitru, și a președintelui Senatului Universității din București - prof. dr. Marian Preda. Totodată, prorectorul Universității din București a transmis mulțumiri Patriarhului României pentru mesajul de binecuvântare la început de an universitar, despre care a spus că este util nu numai studenților teologi, ci „cu o puternică înrâurire și asupra modului în care ceilalți studenți ai României vor putea să-și ghideze și să-și orienteze viața”.
Părintele decan Ștefan Buchiu a anunțat planurile Facultății de Teologie Ortodoxă din București în acest nou an universitar. „Dacă pe plan pastoral-bisericesc vom căuta să ridicăm calitatea cursurilor, a seminariilor, și să intensificăm viața spirituală a studenților noștri prin participarea la programul liturgic, pe plan didactic vom căuta și în anul acesta să corespundem exigențelor universitare. Ne mândrim să facem parte din prima universitate a țării. Profesorii noștri pot fi un model de ținută morală în rândul profesorilor universității, iar studenții noștri pot fi, de asemenea, repere, socializând cu ceilalți studenți ai universității, care are 19 facultăți. Sperăm ca facultatea noastră să fie un focar de cultură teologică, bisericească, un spor de lumină duhovnicească, și roadele să fie pe măsura depunerii eforturilor de către toți profesorii noștri”, a spus părintele decan.
Studenții din anul I au participat la un curs festiv
În partea a doua a zilei, studenții din anul I au participat, în amifteatrul „Dumitru Stăniloae” al Facultății „Justinian Patriarhul” din București, la un curs festiv în cadrul căruia părintele decan Ștefan Buchiu le-a adresat cuvântul tradițional de bun venit. Cu acest prilej, ei au primit și sfaturile de început de an universitar ale Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, şi ale prof. univ. dr. Romiță Iucu, prorector al Universității din București. Preasfinția Sa i-a îndemnat pe tinerii studenți să cerceteze Scripturile și scrierile Părinților Bisericii, să iubească mai mult decât toate Sfânta Liturghie, pentru că este cea mai importantă rugăciune din viața noastră, să lege prietenii adevărate, trainice și folositoare. Pr. lect. dr. Marian Vild, prodecan, și pr. Olivian Constantin, spiritual al Paraclisului universitar „Sfânta Ecaterina”, le-au adresat studenților la final îndemnuri practice pentru activitatea de zi cu zi în spațiile didactice și liturgice ale facultății. În cadrul Sfintei Liturghii de la Paraclisul „Sfânta Ecaterina”, părintele diacon Andrei Onofrei a fost hirotonit ieri preot, pe seama Parohiei Mălăiești, localitatea Dumbrăvești, Protoieria Vălenii de Munte, județul Prahova.