De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Congres aniversar „Hristos împărtăşit copiilor”
Lucrările celei de a 10-a ediţii a Congresului Naţional „Hristos împărtăşit copiilor” au început ieri, 19 septembrie 2017, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman. În deschidere, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat: „Recunoştinţă pentru împliniri, speranţă pentru viitor”. Lucrările congresului se încheie astăzi, 20 septembrie.
La Congresul aniversar „Hristos împărtăşit copiilor” participă zilele acestea reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, ai Fundaţiei World Vision România (parteneră a Patriarhiei Române în desfăşurarea acestui proiect), precum şi inspectorii de la eparhiile din ţară şi din străinătate, care răspund de lucrarea catehetică. „Pe parcursul celor două zile, cât se vor desfăşura lucrările acestui congres, vom analiza rezultatele Programului naţional catehetic «Hristos împărtăşit copiilor» din ultimii 10 ani şi vom încerca să identificăm cele mai bune soluţii pentru a răspunde provocărilor actuale şi pentru a creşte calitatea orei de cateheză”, a precizat pr. Florin Marica, consilier patriarhal, coordonator al Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române. În continuare, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit mesajul Patriarhului României, intitulat: „Recunoştinţă pentru împliniri, speranţă pentru viitor”, adresat participanţilor la congres, în care a fost subliniată importanţa activităţii de formare spirituală a copiilor şi tinerilor în dezvoltarea aptitudinilor personale şi în creşterea duhovnicească a acestora.
În continuare, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit despre importanţa Congresului Naţional „Hristos împărtăşit copiilor” pentru creşterea spirituală a tinerilor. Totodată, ierarhul a evidenţiat faptul că lucrările congresului de anul acesta se desfăşoară într-o perioadă în care Biserica Ortodoxă Română se confruntă cu multiple ostilităţi. „Am văzut cu toţii înverşunarea unor oameni cu care ne confruntăm de mai multă vreme, de a umbla la statutul disciplinei religie în şcoală, de a interzice slujbele de binecuvântare la începutul noului an şcolar ş.a. Toate aceste obiecţii sunt aduse permanent cu insistenţă şi persuasiune diabolică în dezbaterile publice. De aceea, programul acesta, «Hristos împărtăşit copiilor», este o oportunitate extraordinară pentru Biserica noastră, pentru că este susţinut financiar de alte instituţii decât Biserica. Este o oportunitate, deoarece fiind sprijiniţi de alte organizaţii, noi avem posibilitatea ca, pe lângă ceea ce se face la ora de religie, să ne ocupăm de o mulţime de copii şi tineri. Dacă îi vom lăsa pradă acestor campanii de dezinformare şi desfigurare a conştiinţelor, vom răspunde înaintea lui Dumnezeu”, a precizat Preasfinţia Sa. Ierarhul a vorbit apoi şi despre abandonul şcolar, fenomen care în România a atins cote alarmante. „Un preot, în cadrul programului «Hristos împărtăşit copiilor», sau în lucrarea sa pastorală de zi cu zi, dacă salvează un astfel de copil de la ignoranţă, de la analfabetism, face o lucrare extraordinară”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
Educaţia şi formarea tinerilor şi copiilor au ca perspectivă Împărăţia cerurilor
A luat apoi cuvântul pr. Mihai Pavel, director regional în cadrul Fundaţiei World Vision România pentru Europa de Răsărit şi Orientul Apropiat, care a vorbit despre educaţia religioasă şi formarea spirituală a copiilor şi tinerilor ca hrană şi creştere pentru veşnicie, dar şi despre istoricul celor 10 ani de activitate în cadrul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor”. „Acest proiect a devenit o platformă pentru proiectele europene pe care Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România le susţin deja de ceva vreme. «Alege şcoala!» este un brand al Bisericii Ortodoxe Române la care Fundaţia World Vision a contribuit în mod deosebit (...). Educaţia şi formarea tinerilor şi copiilor au ca perspectivă Împărăţia cerurilor, dar Împărăţia cerurilor privită nu ca pe o realitate distantă, atunci şi acolo, ci ca pe o prezenţă vie, un aici şi acum. Această perspectivă a veşniciei pe care ne-o deschid educaţia şi formarea spirituală pentru tineri şi copii este extraordinară. Aceşti 10 ani de activitate ne arată pe noi ca slujitori ai lui Dumnezeu, că nu suntem indiferenţi la acest segment de populaţie, la acest grup de oameni pe care El ni i-a încredinţat. Slujirea aceasta are impact în inimile şi sufletele copiilor şi tinerilor. Aş vrea să punctez două lucruri. Primul lucru: tinerii sunt un potenţial extraordinar, care abia aşteaptă să fie descoperit, iar al doilea lucru: Biserica, cler şi popor, este invitată să răspundă acestei chemări a Evangheliei, pentru fiecare din tinerii cu care ne întâlnim”, a spus pr. Mihai Pavel. În continuare, părintele a precizat că educaţia şi formarea duhovnicească trebuie să îi responsabilizeze în primul rând pe clerici. „Invitaţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este aceea de a ne gândi vizionar şi structurat în acelaşi timp. Nu am ştiut acum 10 ani unde va ajunge acest proiect. Că el va deveni, de fapt, proiectul recunoscut oficial, ca proiect de educaţie şi formare catehetică în Biserica Ortodoxă Română. Tânărul este un aluat foarte uşor de modelat. Numai că pentru a-l modela pe tânăr avem nevoie de metodă şi de conţinut adecvat. Accesul la tehnologie şi la informaţie ridică o serie de probleme şi de provocări pentru care trebuie să găsim soluţii. Provocarea şi invitaţia noastră ca organizaţie în parteneriat cu Biserica este să ne angajăm într-o conversaţie, de la inadecvarea metodei la adecvarea metodei pentru ceea ce facem. De ce? În fiecare copil şi tânăr, Dumnezeu a aşezat un potenţial extraordinar. Dacă nu există metodă adecvată şi conţinut adecvat, acel potenţial este risipit. Iar de risipirea acestui potenţial suntem noi responsabili. Programul «Hristos împărtăşit copiilor» oferă şi metodă, şi conţinut atât generaţiei actuale, cât şi generaţiilor viitoare. Biserica Ortodoxă Română este şi model, dar şi sursă de inspiraţie pentru foarte multe din Bisericile din preajmă, Bisericile Ortodoxe surori, şi Bisericile Vechi Orientale”, a mai subliniat pr. Mihai Pavel.
Preotul, cel care este permanent în contact cu tinerii şi copiii
În cadrul lucrărilor Congresului Naţional „Hristos împărtăşit copiilor” a vorbit domnul Romeo Moşoiu, consilier al ministrului educaţiei naţionale, care a dezbătut subiectul cooperării dintre Şcoală şi Biserică în educaţia copiilor şi a tinerilor. „Consider că cea mai bună investiţie pe care o putem face în acest secol, în vremurile acestea, este investiţia în educaţie. Aceasta este investiţia care cu siguranţă va da roade. Avem destul de multe exemple de state care au investit în educaţie şi, bineînţeles, după câţiva ani au şi primit răsplata. Ştim, de asemenea, că în vechime Biserica şi Şcoala au mers împreună, de altfel Şcoala a funcţionat şi s-a dezvoltat în tinda Bisericii, apoi în spaţiile puse la dispoziţie de Biserică şi ulterior au apărut instituţii de învăţământ superior, universităţile şi toate celelalte. Până la apariţia comunismului în România, Biserica s-a implicat şi a mers împreună cu Şcoala în tot ceea ce a însemnat partea de dezvoltare educaţională şi în activităţile cu tinerii (...). E foarte multă muncă şi sunt conştient că aceste proiecte care sunt implementate oarecum de sus în jos nu îşi vor atinge ţinta dacă nu vom merge şi de jos în sus. Adică să intrăm în comunităţile acelea închise, comunităţile la care au acces cel mai uşor preoţii. Consider că Biserica Ortodoxă Română este o instituţie reprezentată în toate satele şi în toate cătunele din România. În foarte multe sate nu mai avem profesori, nu mai avem învăţători, pentru că şcolile au început să se adune în centrul localităţilor, din lipsă de copii, nu mai avem medici, nu mai avem nici măcar asistenţi medicali, în schimb îl avem pe preot, care este permanent în contact cu tinerii şi cu copiii”, a evidenţiat domnul Romeo Moşoiu.
Rapoarte de activitate ale eparhiilor
La final, pr. dr. Constantin Naclad, inspector patriarhal, coordonatorul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor”, a prezentat raportul de activitate pe anul 2016-2017 pentru programul „Hristos împărtăşit copiilor” şi Concursul naţional de creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii”. „Odată cu împlinirea a 10 ani de la dezvoltarea proiectului «Hristos împărtăşit copiilor» ca platformă catehetică a Bisericii Ortodoxe Române, aş dori să transmit tuturor să regăsească entuziasmul şi suflul primei noastre întâlniri. Acum 10 ani când am gândit infrastructura Bisericii şi biroul de catehizare şi toate celelalte elemente care compun proiectul «Hristos împărtăşit copiilor», lucrul principal sau investiţia principală a fost aceea de suflet şi dedicare, angajament deplin în acest proiect. Cei care au făcut-o şi au rămas în continuare după 10 ani sunt şi martori ai realizărilor acestui proiect. Le doresc celor care participă să reflecteze serios la ceea ce ar putea ei să aducă în sprijinul activităţii şi în ce fel ar putea ei să contribuie la dezvoltarea în continuare a acestui proiect”, ne-a declarat pr. Constantin Naclad. În partea a doua a lucrărilor au fost prezentate şi dezbătute rapoartele de activitate ale eparhiilor şi s-au făcut propuneri privitoare la: colaborarea dintre Biserică, Şcoală şi Familie; la colaborarea dintre preot, profesor de religie şi catehet; revizuire a ghidurile catehetice etc.