De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Piatră de temelie pentru paraclisul MApN
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit ieri, 22 iunie 2018, piatra de temelie pentru noua biserică cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, ce va fi paraclis al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) din București. La eveniment au participat Mihai-Viorel Fifor, ministrul apărării naţionale, preoţi militari, precum şi angajaţi care fac parte din structurile ministerului.
După oficierea slujbei de punere a pietrei de temelie pentru noua biserică din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit lui Mihai-Viorel Fifor, ministrul apărării naţionale, Diploma omagială cu medalie dedicată Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. Aceeaşi diplomă cu medalie a fost oferită de Patriarhul României şi generalului Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei de sfinţire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că biserica reprezintă o nouă poartă a cerului în care omul se întâlneşte lăuntric şi solemn cu Dumnezeu Creatorul. „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru acest moment semnificativ, deoarece este vorba de începutul unui locaş de rugăciune. Aşa cum spunea domnul ministru Mihai-Viorel Fifor, se doreşte terminarea noii biserici până la sfârşitul acestui An Centenar. Este o bucurie mare, pentru că întotdeauna sfinţirea locului pentru o biserică şi sfinţirea bisericii înseşi înseamnă o nouă poartă a cerului. În rugăciunile de sfinţire a pietrei de temelie, ce fac referire la Iacov, care a adormit cu capul pe o piatră, ni se spune că el a avut o vedenie. Iacov a văzut cum o scară leagă cerul şi pământul şi pe scară coborau şi urcau îngerii. Şi un glas i-a spus: «Aceasta este Casa lui Dumnezeu şi poarta cerului». Deci, noi am pus început astăzi pentru o nouă poartă a cerului. Casa lui Dumnezeu şi poarta cerului este Biserica, întrucât aici noi ne întâlnim în modul cel mai intim, mai apropiat şi mai solemn cu Dumnezeu Creatorul, Mântuitorul şi Sfinţitorul lumii. Deschiderea unei noi porţi a cerului este o mare binecuvântare pentru cei care au avut dorinţa de a zidi o biserică, pentru cei care lucrează, contribuie la săvârşirea lucrării de zidire şi pentru toţi cei care vor veni şi se vor ruga în această biserică”, a evidenţiat Preafericirea Sa.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că zidirea paraclisului pentru personalul MApN în acelaşi timp cu înălţarea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă o cinstire a eroilor români din toate timpurile şi din toate locurile. „Ne bucurăm de faptul că acest paraclis este contemporan cu zidirea Catedralei Naţionale, care este dedicată sărbătorii Înălţării Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos la ceruri, zi în care sunt pomeniţi şi eroii neamului românesc. Deci, sărbătoarea Înălţării Domnului este şi sărbătoarea înălţării în demnitate, prin jertfă şi credinţă puternică a poporului român. Această coincidenţă a zidirii bisericii Ministerului Apărării Naţionale în acest An Centenar, deodată cu Catedrala Mântuirii Neamului, este un semn de cinstire a eroilor români care s-au jertfit pentru apărarea dreptei credinţe şi pentru apărarea integrităţii teritoriale şi spirituale a poporului român”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
De asemenea, Patriarhul României l-a felicitat pe ministrul apărării naţionale pentru iniţiativa zidirii unei biserici, precum şi pentru preţuirea faţă de făuritorii Marii Uniri din 1918.
La final, părintele Viorel-Florin Vlădoiu, preot militar la Capela „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din UM 02515 AR Bucureşti, i-a oferit Preafericirii Sale o icoană cu Maica Domnului, iar ministrului Mihai-Viorel Fifor o icoană cu Sfântul Arhanghel Mihail. Tuturor celor prezenţi, Patriarhul României le-a oferit iconiţe cu chipul Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti.