Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Preasfințitul Părinte Iustin este noul Episcop al Maramureșului și Sătmarului
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit ieri, 16 decembrie 2016, în ședință de lucru la Reședința Patriarhală din București, a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Iustin în scaunul vacant de Episcop al Maramureșului și Sătmarului, cu 36 de voturi din 43 valid exprimate, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. Întronizarea noului Episcop al Maramureșului și Sătmarului va avea loc pe 27 decembrie 2016,la Baia Mare.
La Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ieri ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul acesteia, a avut loc alegerea noului Episcop al Maramureșului și Sătmarului, scaun rămas vacant în urma decesului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop onorific Justinian Chira. Alegerea noului Episcop al Maramureșului și Sătmarului a avut loc după ce, pe 8 decembrie 2016, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, în consultare cu Adunarea eparhială a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a desemnat prin vot secret drept candidați pe Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, și pe Preacuviosul părinte arhimandrit Timotei Bel, starețul Mănăstirii Scărișoara Nouă și exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului. Sfântul Sinod a ales, ieri, 16 decembrie, prin vot secret, pe Preasfințitul Părinte Iustin în scaunul vacant de Episcop al Maramureșului și Sătmarului, cu 36 de voturi din 43 valid exprimate.
După momentul alegerii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de felicitare pentru noul Episcop ales al Maramureșului și Sătmarului.
„Îl felicităm pe Preasfințitul Părinte Iustin și-l rugăm pe Dumnezeu să îi dăruiască sănătate, forță de muncă în continuare. Sperăm să nu diminueze zelul misionar-pastoral care-l caracterizează pe Preasfinția Sa, precum și dragostea față de Biserică și neam, foarte intens trăită în Maramureș. Vă felicităm și dorim ca această comuniune a tuturor țărilor, așa cum se numesc zonele distincte ale Maramureșului și Sătmarului, să fie pentru noi un prilej de admirație pentru că în istorie se știe cât de mult au pătimit românii ortodocși din Maramureș și se vede acum, după ce în ultimii 26 de ani au avut ocazia să se exprime în libertate, cât de mult au recuperat din pierderile de altădată, prin multe mănăstiri care s-au zidit de la temelie, dar și alte instituții, parohii și biserici noi, școli de teologie și, desigur, în mod deosebit se vede cum se înalță noua Catedrală Episcopală din Baia Mare”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul ales al Maramureșului și Sătmarului, a mulțumit Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru alegerea sa și încrederea pe care i-o acordă. „În urmă cu 22 de ani am fost chemat de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian Chira să îi fiu ajutor și colaborator. Sfântul Sinod i-a împlinit această dorință prin desemnarea mea prin vot. A fost o perioadă foarte intensă, foarte dinamică, deloc ușoară, însă colaborarea noastră și duhul Mănăstirii Rohia care ne-a unit au făcut ca această lucrare împreună să facă din Episcopia Maramureșului și Sătmarului o eparhie care a avut o evoluție deosebită alături de celelalte eparhii din Patriarhia Română. Acest lucru se datorează Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a adus o dinamică nouă vieții bisericești în toate domeniile de activitate, înnoirii acesteia și lucrării în comuniune a membrilor Sfântului Sinod, preoțimii noastre, mănăstirilor și poporului drept-credincios care iubește mult Biserica strămoșească”, a arătat Preasfințitul Părinte Iustin.
Teme importante pentru viața bisericească dezbătute în ședința Sfântului Sinod
Pe lângă alegerea unui nou episcop pentru Eparhia Maramureșului și Sătmarului, au fost dezbătute ieri și alte puncte pe ordinea de zi care se referă fie la viața internă a Bisericii, cum ar fi salarizarea unitară a personalului de la Centrele eparhiale, noi reglementări privind înmormântarea și cimitirele, dar și alte subiecte privitoare la anul 2017 - Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, legate de viața duhovnicească și de învățământul teologic. Înainte de şedinţa Sfântului Sinod, ierarhii români au participat la slujba de Te Deum în Catedrala Patriarhală, care a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.