În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Ședință de lucru a Sinodului mitropolitan
Ierarhii membri ai Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-au întrunit marți, 6 februarie, în ședință. Lucrările au fost prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și au avut loc în Reședința Patriarhală.
Ședința de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a avut loc în Sala „Teoctist Patriarhul”, din Reședința Patriarhală. După rostirea rugăciunii „Împărate ceresc” și efectuarea apelului nominal, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, a deschis ședința de lucru și a prezentat subiectele puse spre analizare. „Pe ordinea de zi avem de făcut observații, de propus amendamente la regulamentul organismelor centrale din Biserica Ortodoxă Română, precum și la regulamentul administrării bunurilor bisericești. De asemenea, avem bucuria să definitivăm textele care vor fi înaintate Sfântului Sinod privitoare la unii sfinți din zona aceasta a țării, în general sfinți din primele veacuri. Astfel, avem acatistul Sfântului Mare Mucenic Hristofor, slujba și acatistul Sfinților Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat, slujba și acatistul Sfinților 26 de mucenici din Goția, adică din Dacia, pe când aceasta era stăpânită de goți, dar și acatistul Sfântului Apostol și Evanghelist Luca. De asemenea, avem de aprobat slujba și acatistul icoanei Maicii Domnului Siriaca, de la Mănăstirea Ghighiu, și înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfintei Matrona, care este foarte populară în Rusia și în Republica Moldova. A murit în data de 2 mai 1952 și, în mod surprinzător, rușii au trecut-o în calendar cu două săptămâni înainte, în aprilie, ca sărbătorirea ei să fie după calendarul nou. Sfânta Matrona a trăit în plin regim stalinist, dar a adus pe multă lume la credință. Noi am fost acolo la Moscova, am slujit Sfânta Liturghie la mănăstirea unde se află moaștele ei și am văzut cum credincioșii stau la rând ore întregi pentru a se închina moaștelor Sfintei Matrona. Este foarte bine să avem această înscriere a ei în calendar pentru că este foarte populară. Ea s-a născut nevăzătoare, a trăit nevăzătoare, dar a avut o evlavie deosebită și a făcut mult pentru întărirea credinței și vindecarea multor bolnavi”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Slujbe pentru sfinții canonizați recent
Patriarhul României a prezentat alte subiecte aflate pe ordinea de zi și a evidențiat necesitatea finalizării textelor liturgice cu privire la slujbele sfinților canonizați în ultimii ani. „Mai avem pe ordinea de zi unele aspecte legate de administrație, de Consistoriul mitropolitan, de numirea unui membru titular pentru Consistoriul superior bisericesc, precum și cele legate de organizarea taberei pentru tineret «Tradiției și noutate». Aceste aspecte multiple ale ordinii de zi ne arată că este necesar, în primul rând, să avem aduse la zi toate regulamentele prevăzute de Statut și mai ales, în mod deosebit, responsabilitatea pentru administrarea bunurilor bisericești, într-o vreme când există mare nevoie de claritate și mai ales de responsabilitate. De asemenea, avem această datorie sfântă ca, îndată ce am proclamat canonizarea unor sfinți, să ne grăbim și să facem toate eforturile pentru realizarea slujbelor corespunzătoare. Au fost canonizați, proclamați apoi ca sfinți foarte mulți viețuitori de pe teritoriul țării noastre, dar nu toate slujbele lor au fost finalizate, de aceea, trebuie în viitorul apropiat să avem un ritm mai responsabil privind canonizarea de sfinți, pentru că nu contează numărul lor, cât pregătirea temeinică pentru canonizare și, după aceea, dezvoltarea cultului lor în conștiința clerului și a credincioșilor. La ora actuală există unul sau mai mulți sfinți români în calendar și toate zonele din țară au acoperire cu protecția sfinților români. Dar se constată că e mare nevoie de o pregătire temeinică a textelor, unele au fost diortosite de două sau trei ori și nici acum nu e sigur că la următoarea ediție nu ar mai fi nimic de făcut, pentru că trebuie aceste texte verificate și din punct de vedere istoric, liturgic, dogmatic dacă sunt corespunzătoare. Este bine să oferim clerului și credincioșilor slujbele, acatistele, paraclisele, pentru că întărim evlavia poporului. Trebuie să ne bucurăm de faptul că Dumnezeu a rânduit ca pământul românesc să fie ocrotit de o mulțime de sfinți, mai ales sfinți martiri, aceștia sunt cei mai mulți, apoi sfinți cuvioși, desigur ierarhi și mireni mărturisitori”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La ședința de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au participat împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Arhiepiscopul Bucureștilor și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. De asemenea, a fost invitat PS Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și locțiitor al Episcopiei Dacia Felix.