Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Ierarh Nectarie, sărbătorit la Mănăstirea Radu Vodă
Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina a fost cinstit cu evlavie de credincioși la Mănăstirea Radu Vodă din București. Sfânta Liturghie a fost săvârșită ieri în biserica așezământului monahal de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Pe parcursul întregii zile, numeroși credincioși au adus cinstire sfântului, închinându-se la racla ce adăpostește cinstitele sale moaște, așezată într-un baldachin amenajat în incinta mănăstirii.
Tradiționala procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, alături de care s-a aflat și racla cu moaștele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, a avut loc în ziua de miercuri, 8 noiembrie. Programul liturgic de hram a continuat cu săvârșirea slujbei Privegherii, în ajunul sărbătorii sfântului.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită ieri de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoți din care au făcut parte arhim. Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă; arhim. Policarp Chițulescu, consilier patriarhal și directorul Bibliotecii Sfântului Sinod; protoierei, profesori de la Seminarul Teologic din București, protosingheli și ieromonahi.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa a prezentat succint viața Sfântului Ierarh Nectarie, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit, în 8 noiembrie, 97 de ani. Îndată după mutarea sa la Domnul, în Spitalul Areteion din Atena a început o serie de minuni consemnate de cei prezenți. Sfântul Nectarie se bucură de o cinstire deosebită în rândul binecredincioșilor români, care merg într-un număr impresionant în pelerinaj în Insula Eghina pe urmele sale. Din pilda vieții Sfântului Nectarie învățăm că Dumnezeu îi răsplătește pe cei care suferă defăimare din partea semenilor. „Smerenia lui, defăimările pe care le-a răbdat, atitudinile neprietenoase pe care le-a primit în timpul vieții, toate au fost socotite de Dumnezeu ca virtuți. Noi toți așteptăm ca cei din preajmă să ne cinstească mai mult decât este măsura noastră. Foarte puțini dintre noi îi cinstesc pe ceilalți și îi prețuiesc pe cei care sunt așezați de Dumnezeu în slujiri bisericești sau lumești. Dar când oamenii nu știu să fie recunoscători și nu respectă cum trebuie pe cineva, atunci intervine dreptatea lui Dumnezeu. La nedreptatea și defăimările oamenilor, Dumnezeu răspunde în chip bogat și acest lucru îl putem vedea în mod deosebit în viața Sfântului Nectarie de la Eghina, în felul cum a fost proslăvit de Dumnezeu și dăruit cu atâtea daruri. Către el aleargă astăzi mulțimi de credincioși și îi cer ajutorul. Acest dar al minunilor l-a primit Sfântul Nectarie și ca răspuns la răbdarea și la umilințele și defăimările pe care le-a purtat ca pe o cruce în cea mai mare parte a vieții”, a spus PS Părinte Timotei Prahoveanul.
Sfântul Ierarh Nectarie este, de asemenea, model de ctitor al sfintelor locașuri. „Toți cei care Îl iubesc pe Dumnezeu, indiferent de poziția lor, toți cei care Îl caută și doresc să-I înalțe biserici, chiar dacă nu pot construi mari mănăstiri sau catedrale, primesc răsplata Lui. El a construit la Eghina o mică biserică, după posibilitățile pe care le-a avut, în vremuri de încercări și mari lipsuri. Dar Dumnezeu a rânduit ca după un număr de ani, alături de bisericuța construită de el, să se înalțe una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din lumea de astăzi”, a explicat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost săvârșite rugăciuni pentru odihna sufletelor fericiților întru adormire ctitori, stareți și viețuitori ai Mănăstirii Radu Vodă trecuți la cele veșnice de-a lungul anilor.