La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Acțiuni ale voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale într-o comunitate săracă
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat joi, 13 februarie 2020, două campanii social-filantropice în comuna constănțeană Oltina. În prima parte a zilei, în cadrul programului „Rămâneți în școală”, 70 de copii proveniți din familii defavorizate au primit ghiozdane cu rechizite și articole vestimentare. Tot în această zi, 250 de copii au participat la acțiunea de informare derulată prin campania „Prevenție și educație pentru sănătate”, unde au învățat cum să aibă o viață sănătoasă, dar și despre fenomenul de bullying. La final, toți cei prezenți au primit produse de igienă personală.
În prima parte a zilei de joi, 13 februarie 2020, 70 de copii din comuna Oltina, județul Constanța, proveniți din familii defavorizate, au primit ghiozdane cu rechizite și articole vestimentare din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Prin această acțiune desfășurată în cadrul programului „Rămâneți în școală”, elevii au fost sfătuiți să se dedice cât mai mult studiului pentru a avea un loc de muncă și o carieră strălucită.
„I-am învățat să aibă răbdare de a merge la școală și să învețe. De asemenea, i-am îndemnat să nu neglijeze temele și să ceară ajutorul părinților sau al fraților mai mari dacă nu se descurcă. E nevoie să privească la cei din jurul lor, să-și aleagă un model și să ceară ajutorul învățătoarei, al rudelor sau al preotului. Aceștia le pot oferi sfaturi folositoare pentru viitor”, a spus psihologul Mihaela Scarlat.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului derulează constant programe de mentorat pentru tinerii aflați la început de drum și care au nevoie de consiliere în alegerea profesiei conform aptitudinilor și capacităților lor intelectuale. Astfel, de-a lungul acestor programe au fost invitați numeroși specialiști din diverse domenii, care le-au vorbit elevilor despre meseria pe care și-au ales-o, precum și despre drumul parcurs în carieră.
„Copiii din comuna Oltina au fost aleși de cadrele didactice de la Școala Generală din localitate. Au mare nevoie de sprijinul nostru, deoarece părinții lor nu au un loc de muncă stabil și nu își permit să le ofere cele necesare. Am încercat să-i stimulăm să învețe cât mai mult pentru că educația este singura lor șansă la o viață mai bună. Unul dintre voluntarii noștri le-a prezentat copiilor o poveste de succes. Tatăl său a fost orfan, iar pentru că a învățat foarte mult a reușit să-și construiască o carieră și o familie frumoasă. Întotdeauna am încercat să le prezentăm copiilor numeroase exemple de reușită. Prin aceste modele îi inspirăm şi pe ei”, a declarat Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Campania „Prevenție și educație pentru sănătate“
În a doua parte a zilei, tot în localitatea constănțeană Oltina, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat campania „Prevenție și educație pentru sănătate”. În cadrul acesteia, 250 de copii au primit informații despre cum să-și păstreze o viață sănătoasă, care este postura corectă a corpului, cum să-și perieze corect dinții, precum și despre recunoașterea și gestionarea fenomenului de bullying.
La finalul prelegerilor susținute de către personalul medical, toți copiii au primit produse de igienă personală.
„Le-am vorbit copiilor despre educația alimentară, care este foarte importantă în definirea ritualurilor de alimentare pentru tot restul vieții. Alimentația este extrem de importantă în prevenirea bolilor cronice, care afectează populația cu vârsta cuprinsă între 30-40 de ani. Prevenția se poate face eficient de la vârste foarte mici. Copiii sunt mai dornici să absoarbă informația corect decât un adult care și-a format deja obiceiuri nesănătoase”, a spus dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și nutriție.
Pentru a înțelege mai bine conceptele, voluntarii au prezentat informațiile în cadrul unei sesiuni de comunicări interactive, cu exemple practice. „Aceasta este prima activitate din cadrul campaniei «Prevenție și educație pentru sănătate» pe care o desfășurăm în județul Constanța. Seminarul de astăzi a avut un caracter practic, deoarece specialiștii le-au oferit tinerilor o mulțime de exemple din experiența lor din cadrul cabinetelor medicale. Astfel, copiii au înțeles mai bine conceptele”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Toate acțiunile voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea arhim. Ciprian Grădinaru.