Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei au vizitat miercuri, 18 decembrie, copii defavorizați din județul Mureș. Peste 350 de
Asociația Filantropia Ortodoxă Huși este „instituţia socială” a anului 2023
Asociația Filantropia Ortodoxă Huși a Episcopiei Huşilor a fost recompensată cu premiul la categoria „Instituţia socială a anului 2023” în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială. Evenimentul a avut loc în 19 martie 2024, la Ateneul Român, cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenţei Sociale. Înființată în 2018 cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, asociaţia își propune „dezvoltarea comunităților prin sprijinirea persoanelor aflate în stare de vulnerabilitate fizică, psihică sau socială”. Zilnic îngrijeşte peste 700 de copii, bătrâni sau bolnavi, iar în programele anuale derulate la diferite sărbători (Paşti, Crăciun) sau ocazii (Ziua copilului, începutul anului şcolar, naşterea de prunci) sunt incluşi alţi 25.000 de beneficiari.
De la înfiinţare, în urmă cu aproape şase ani, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Huşi a sporit în fapte bune, iar acum poartă de grijă zilnic unui număr de peste 700 de beneficiari ai celor 11 așezăminte sociale. Acestora li se adaugă alţi 25.000 de copii, familii şi bătrâni săraci sau bolnavi incluşi în programele cu caracter anual, precum: „De Paşti aducem împreună lumină în suflete”, „Bun venit copilărie”, „Ajutor de urgență”, „Mama și copilul”, „Un ghiozdan pentru noul an școlar” și „Dar de Crăciun”. Tot în cadrul asociaţiei sunt susţinuţi lunar numeroşi copii cu burse de studiu şi de excelenţă.
Pentru râvna cu care îngrijesc de semenii lor şi pentru varietatea serviciilor sociale pe care le oferă, membrii asociaţiei filantropice de la Huşi au primit recunoaşterea Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România câştigând marţi, 19 martie, premiul la categoria „Instituţia socială a anului 2023”.
„Acest premiu ne onorează şi ne responsabilizează şi cu gratitudine îl dedicăm tuturor beneficiarilor noştri, copii şi bătrâni, şi celor care ne ajută permanent în proiectele noastre. Mulţumesc Preasfinţitului Părinte Ignatie pentru sprijinul pe care ni-l oferă de a fi bucurie celor de lângă noi şi, de asemenea, mulţumesc oamenilor care fac parte din această asociaţie şi care fac lucruri minunate doar pentru că îşi iubesc semenii”, a transmis, pe scena Ateneului Român, pr. ic. stavr. Vladimir Beregoi, consilier economic şi social-misionar al Episcopiei Huşilor şi preşedinte al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Huşi.
Filantropie din iubire creştină
Ce stă la baza atâtor fapte bune şi a dedicării cu care membrii asociaţiei filantropice vin în sprijinul oamenilor nevoiaşi din judeţul Vaslui? Nu altceva decât învăţătura creştină, după cum ne-a mărturisit pr. Vladimir: „Demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu, precum și virtutea biblică a milosteniei, a grijii pentru cei aflați în suferințe de orice fel, sunt principii fundamentale pentru o societate modernă. Aceste principii profund creștine nu rămân însă circumscrise doar unor contexte generale, teoretice, oricât de multă bună intenție ar fi în spatele acestora. În duh creștin, acestea trebuie să caracterizeze conduita noastră zilnică, fiind transpuse mai ales în relațiile pe care le construim cu cei de la care, aparent, nu avem nimic de așteptat, adică cei care au cea mai mare nevoie de atenția și grija noastră. Iar aceştia, copii și familii vulnerabile sau vârstnici cu multiple neputințe, toți aflați la limita sărăciei și a excluziunii sociale, așteaptă faptele iubirii milostive a lui Dumnezeu, materializate zilnic prin cei care se pun în slujba semenilor lor, cu conștiința că în spatele neputinței, al sărăciei sau al unor alegeri greșite de viață se profilează chipul divin din fiecare om”.
Serviciile oferite prin cele 11 aşezăminte sociale
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Huși, prin serviciile pe care le oferă, cuprinde cu braţele-i generoase toate categoriile sociale care au nevoie de sprijin: copii, tineri, adulți, persoane vârstnice, persoane fără adăpost, cu dizabilități sau care suferă de adicții, persoane aflate într-o stare de vulnerabilitate fizică, psihică sau socială.
De aceea, cele 11 aşezăminte sociale care funcţionează pe cuprinsul Eparhiei Huşilor oferă servicii variate: îngrijire la domiciliu (persoane vârstnice sau bolnavi), mese calde şi ajutor la teme copiilor, precum şi alte activităţi menite să sprijine beneficiarii nu doar din punct de vedere material, ci şi medical, educaţional şi psihologic.
Astfel, Așezământul social „Sfântul Ierarh Nicolae”-Fălciu şi Așezământul social „Sfinții Adrian și Natalia”-Vaslui au în componenţă câte un Centru de zi pentru copii, cărora li se oferă o masă caldă, sprijin la teme şi consiliere psihologică (dacă este necesar) şi câte un Serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice.
Așezământul social „Sf. Gheorghe”-Ghermănești oferă sprijin şi masă caldă copiilor cu posibilităţi materiale reduse sau care au părinţi plecaţi în străinătate, îngrijire la domiciliu persoanelor vârstnice şi servicii de asistenţă comunitară precum consiliere socială, informare, diagnoză socială, suport emoţional etc.
Așezământul social „Sf. Stelian”-Boțești are în componenţă Centru de zi pentru copii, Serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice, Căminul pentru persoane vârstnice „Sf. Gheorghe”, precum şi Serviciul mobil de acordare a hranei - „Masa pe roți”.
Așezământul social „Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv”-Bârlad şi Așezământul social „Căpitan Rudi Pavel Florentin”-Bârlad oferă masă caldă şi sprijin copiilor aflaţi în dificultate. La Huşi funcţionează Așezământul social „Sf. Mc. Chiriachi”, care are în componenţă un Centru de zi pentru copii, un Serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice şi un Centru cultural educațional.
Totodată, în Episcopia Huşilor funcţionează Complexul medical „Sf. Mare Muceniță Chiriachi”, care oferă servicii de îngrijire medicală la domiciliu, kinetoterapie şi recuperare medicală, precum şi un serviciu de Ambulanță.
Așezământul social „Sf. Spiridon”-Bârlad are în grijă persoanele în vârstă pe care le îngrijeşte la domiciliu, iar la Vutcani funcţionează un cămin pentru persoane vârstnice în cadrul Așezământului social „Sf. Calinic de la Cernica”.
Așezământul social „Sf. Proroc Daniel”-Răşcani oferă o masă caldă persoanelor vulnerabile din punct de vedere social şi economic.
„Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că «sărăcia sau bogăția nu pot învinge dragostea, dar dragostea poate învinge și sărăcia, și bogăția». Acesta este motivul pentru care, an de an, serviciile sociale oferite de Episcopia Hușilor, prin Asociația Filantropia Ortodoxă Huși, se diversifică, căutând să se plieze cât mai concret pe nevoile identificate în comunitățile din mediul rural sau urban. Principiile fundamentale rămân însă aceleași, având ca sursă primă iubirea creștină, concretizată prin facilitarea accesului la educație - rețeta sigură a depășirii stării de sărăcie, alături de grija pentru cei în vârstă, singuri și fără posibilități”, subliniază părintele consilier Vladimir Beregoi.