La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Biserica şi autoritățile publice sprijină persoanele vulnerabile din județul Bacău
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a devenit membră în structurile celulelor de criză ale Prefecturii și Consiliului Județean Bacău organizate în vederea prevenirii efectelor pandemiei de coronavirus și partener în sprijinirea urgentă a persoanelor vârstnice izolate la domiciliu, cel mai vulnerabil segment de populație în actualul context, informează eprb.ro.
Ședința din 19 martie 2020, organizată de Prefectura Bacău și coordonată de prefectul Liviu Alexandru Miroșeanu, a adunat cei mai activi actori sociali din Bacău care se pot implica în campania de sprijinire a persoanelor vârstnice vulnerabile din comunitate, afectate de pandemia de coronavirus. La această întâlnire au fost prezente Crucea Roșie Bacău, Fundația de Sprijin Comunitar (FSC), Asociația Lumina și Asociația Betania. După cuvântul de deschidere, prefectul judeţului Bacău a explicat nevoia acută de unire a forțelor tuturor instituţiilor abilitate și de a colabora cu instituția pe care o coordonează în lupta împotriva pandemiei, apoi a subliniat rolul decisiv pe care îl are Biserica Ortodoxă Română, respectiv Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Pr. Ilarion Mâță, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim în cadrul acestui protocol de colaborare cu autoritatea publică, a explicat rolul pe care îl are eparhia în acest proiect. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, instituția care are cea mai mare acoperire geografică în județul Bacău (352 de parohii) și care se bucură de o implicare responsabilă din partea preoților slujitori, va veni în proiect cu următoarele atribuții:
- va oferi listele de persoane vârstnice cele mai vulnerabile din comunitate prin preoții celor cinci protopopiate din județul Bacău (Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Sascut);
- va furniza mai multe spații ale protopopiatelor eparhiei pentru depozitarea alimentelor neperisabile care se vor împărți vârstnicilor;
- va susține proiectul umanitar cu câteva sute de voluntari (preoți, angajați neclericali și alți voluntari din parohiile Eparhiei Romanului și Bacăului).
La şedință, participanții au subliniat necesitatea identificării de materiale sanitare și de protecție, de alimente neperisabile și de resurse umane suficient de numeroase pentru a răspunde multor solicitări de sprijin umanitar care deja au fost transmise de către vârstnicii neajutorați. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, cunoscând cel mai bine situația credincioșilor vârstnici din parohii, prin intermediul pr. Ilarion Mâță, coordonatorul proiectului eparhial social-medical „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!”, a indicat membrilor celulei de criză prefecturale și criterii de selecție pentru acordarea ajutoarelor de urgență persoanelor vârstnice cu risc major de autoizolare și îmbolnăvire.
În cadrul acestui proiect, printr-o hotărâre de Consiliu Județean, vor fi alocate fonduri pentru achiziționarea materialelor sanitare și de protecție pentru voluntari, angajarea de personal calificat – îngrijitor bătrân la domiciliu și achiziționarea de alimente neperisabile pentru vârstnicii cei mai vulnerabili din comunitate.