În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Dispozitive medicale donate spitalelor din Ploiești și Câmpina
În cadrul unei acțiuni desfășurate joi, 23 aprilie 2020, Arhiepiscopia Bucureștilor, Protopopiatul Ploiești Nord și Protopopiatul Ploiești Sud au venit în sprijinul Spitalului Județean de Urgență Ploiești prin donarea de dispozitive de ventilare și asistare respiratorie necesare procedurilor de tratare a bolnavilor infectați cu noul coronavirus. În aceeași zi, Protoieria Câmpina a donat astfel de dispozitive medicale și Spitalului Municipal din Câmpina.
Acțiunea de joi a venit în sprijinul Spitalului Județean de Urgență Ploiești prin donarea a 10 dispozitive de ventilare automată și asistare respiratorie, precum și a filtrelor și consumabilelor pentru acestea. De asemenea, pentru aceste spitale au fost achiziționate și oferite 140 de sonde traheale și 120 de seturi de intubație endotraheală, indispensabile tratamentului aplicat pacienților infectați cu noul coronavirus. Dispozitivele au fost primite cu bucurie de medicii care tratează pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2. „Mulțumim Arhiepiscopiei Bucureștilor și protoieriilor pentru ceea ce ne-au trimis la Secția de Terapie Intensivă. Sunt dispozitive medicale utile în activitatea noastră atât în această perioadă de criză, cât și în mod normal. Sunt sonde de intubație, dispozitive de ventilare a pacienților critici, filtre care ne protejează și pe noi, și pe pacienți de contaminare. Ne-am uitat la ele și am observat că sunt dispozitive de foarte bună calitate și suntem foarte bucuroși. Orice ajutor este bine-venit”, a declarat, pentru TRINITAS TV, dr. Mihaela Logeanu, medic primar ATI la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
Protoieriile din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor s-au mobilizat și au desfășurat astfel de acțiuni de sprijinire a instituțiilor medicale încă de la începutul stării de urgență. „Au fost donate Spitalului Județean de Urgență din Ploiești echipamente medicale pentru secția ATI. În felul acesta am încercat să venim în ajutorul celor care au nevoie de echipamente medicale în această perioadă. Donația a fost primită cu mare bucurie de cadrele medicale. Nu a fost prima acțiune de acest fel, întrucât acum trei săptămâni au fost oferite 2.000 de măști, 2.000 de litri de apă plată și săpun lichid pentru spitalele din municipiul Ploiești care sunt antrenate în lupta cu pandemia provocată de noul coronavirus”, ne-a spus părintele Adrian-Cosmin Matei, protopop al Protoieriei Ploieşti Nord.
Aceleași dispozitive medicale au fost donate și Spitalului Municipal din Câmpina, unde sunt internați și tratați pacienți confirmați cu acest virus. „Este o acțiune prin care vrem să-i ajutăm pe acești oameni minunați, medicii și personalul auxiliar. Am ajutat din suflet cu tot ceea ce am putut. Sperăm ca de acum înainte ajutorul nostru să fie de mare folos. Avem și o acțiune filantropică unită a preoților, care se numește «Frăția câmpineană», prin care încercăm să-i ajutăm pe toți cei aflați în necazuri sau cu alte probleme. Suntem alături de penitenciare, precum şi de alte instituții medicale de la noi din protoierie. Am ajutat și Spitalul Azuga, iar aici, la Câmpina, ne-am implicat cu totul pentru că noi, câmpinenii, considerăm că este cu adevărat spitalul nostru”, a declarat părintele Grigore Melnic, protopop al Protoieriei Câmpina. Valoarea totală a acestei donații de aparatură medicală depășește suma de 52 de mii de lei.
În această perioadă, toate spitalele din județul Prahova primesc din partea protoieriilor și parohiilor atât sprijin material, cât și spiritual.