În perioada 14-19 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, s-a desfășurat campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei naționale de acțiune comunitară. Prin această activitate, voluntarii au avut prilejul de a dărui cu mult drag și bucurie din roadele toamnei unor familii și persoane vârstnice care au nevoie de sprijin, beneficiari ai Protopopiatului Slobozia. Prezent la activitate, părintele protopop Laurențiu Cioranu a felicitat gestul micilor voluntari, îndemnându-i să își păstreze bunătatea și să înmulțească fapta cea bună pe tot parcursul vieții. Elevii au fost îndrumați să spună ce reprezintă pentru ei voluntariatul și ce simt atunci când dăruiesc.
Lansarea Programului social eparhial „Vrei să fii bun de Crăciun?”
Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a lansat Programul eparhial „Vrei să fii bun de Crăciun?”, care are ca scop oferirea de daruri pentru minimum 500 de copii în această perioadă premergătoare sărbătorii Naşterii Domnului, informează eprb.ro.
Copiii cu risc de abandon școlar și marginalizare socială din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului vor fi selectaţi pe baza unor criterii şi vor primi daruri de la alţi copii şi familiile lor în cadrul proiectului derulat de arhiepiscopie.
Programul este derulat cu ajutorul ONG‑urilor eparhiale, a parohiilor şi protopopiatelor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, precum şi a persoanelor fizice şi juridice care doresc să ofere beneficiarilor o bucurie de sărbători.
„În preajma sărbătorilor Nașterii Domnului, fiecare copil din întreaga lume așteaptă un mic dar. Cum în România sunt foarte mulți copii săraci care nu primesc nimic sub bradul de Crăciun, vă invităm să vă alăturați inițiativei Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de a face o bucurie copiilor săraci și de a le oferi un mic dar direct acestora. Această bucurie de a oferi poate fi trăită chiar de copiii care pot «rupe» din «ceea ce li se cuvine lor» și dărui celor de aceeași vârstă care nu vor primi nimic sub bradul de Crăciun, dacă acesta va exista în casa lor”, susţine părintele Ilarion Mâţă, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Copiii care provin din familiile mai înstărite sau care duc un trai decent pot să își asume rolul de mesager al lui Moș Crăciun, al unui personaj pozitiv, care aduce ceea ce trebuie pentru ca sărbătorile de Crăciun să devină mai frumoase.
„Copiii vor fi identificați cu ajutorul preoților parohi sau al reprezentanților ONG‑urilor eparhiale. Acești copii vor realiza un desen cu obiectul pe care vor să îl primească de Crăciun, iar pe spatele acestui desen își vor scrie numele și vârsta. Ei vor poza acest desen și îl vor trimite preotului de parohie. Dacă nu au posibilitatea de a poza, desenul va ajunge fizic la preot și acesta îl va poza pentru a‑l trimite celor care doresc să ofere acest dar. Tot în cadrul aceleiași comunități, se vor identifica și copiii sau familiile care vor avea posibilitatea să ofere un mic dar copiilor care nu vor primi de sărbători cadouri. Cadoul poate fi trimis direct la domiciliu copilului defavorizat, personal, prin preot sau prin poștă (de preferat, în aceste condiții de pandemie). În acest program eparhial se pot înscrie și copii sau familii care vor să doneze un cadou, fiind trecuți într‑o bază de date. Aceste persoane pot apela numărul de telefon al Sectorului social-filantropic 0749.666.581 sau la adresa de mail sectorsocialarb@yahoo.com”, a mai arătat părintele Ilarion Mâţă.