Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș şi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei au vizitat miercuri, 18 decembrie, copii defavorizați din județul Mureș. Peste 350 de
Preoții din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au donat sânge și plasmă
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, chiriarhul locului, în parteneriat cu Fundația Umanitară Nord 2001 și cu Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, a demarat prima acțiune de donare de sânge a acestui an, la Centrul Județean de Transfuzie Sangvină Suceava. Proiectul de solidaritate umană îşi propune creşterea rezervelor de sânge de la nivelul centrului prin atragerea unui număr cât mai mare de donatori.
Acțiunea campaniei „Sânge pentru viață” a debutat cu slujba de sfințire a Centrului de Transfuzii din Suceava de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, după care preoți din cadrul Centrului eparhial Suceava au donat sânge pentru a veni în ajutorul celor aflați în diferite neputințe trupești. În cuvântul de la final, Preasfinția Sa a evidențiat faptul că, de-a lungul timpului, Biserica s-a implicat în numeroase proiecte de acest fel și a vorbit despre importanța acestui act de întrajutorare, fără a aștepta o răsplată din partea oamenilor, a autorităților, aceasta venind de la Dumnezeu. „E un lucru firesc pe care nu trebuie să-l scoatem în evidență. Îl va scoate Dumnezeu dacă va crede de cuviință. Spun că este un lucru firesc pentru că este un semn văzut, un semn palpabil al grijii și atenției pe care trebuie să le avem noi față de cel de lângă noi”, a arătat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
La eveniment au participat și reprezentanți ai Fundației Umanitare Nord 2001, dr. Georgeta Iacov, președintele fundației, precum și Ramona Pricop și Andrei Iacov, în calitate de membri. Din partea Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” au fost prezenți directorul medical, dr. Marius Grămadă, și managerul unității sanitare, dr. Alexandru Calancea.
Reprezentanți ai sectoarelor și departamentelor Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, clerici și mireni, precum și părinți de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” au donat sânge și plasmă convalescentă COVID-19, urmând ca, în zilele și săptămânile următoare, preoți și credincioși din cuprinsul județului să le urmeze exemplul.
Directorul Centrului de Transfuzii Sangvine Suceava, dr. Maria Pilat, a adus mulțumiri organizatorilor și a făcut un apel la nivelul întregului județ, dat fiind faptul că numărul donatorilor, în comparație cu anul precedent, a scăzut cu peste 30 de procente. Centrul garantează recoltarea în siguranță, iar personalul medical ia măsuri suplimentare de protecție. Pentru a păstra activ sentimentul solidarității dintre oameni, este necesară o promovare continuă a acestui program și implicarea în mod constant a cât mai multor donatori. În perioada imediat următoare, organizatorii vor desfășura activități de informare, în rândul preoților și credincioșilor din întreaga eparhie, cu privire la nevoia de sânge pentru transfuzii din sistemul medical românesc, precum și la beneficiile acestei proceduri. Sângele unui singur donator poate salva până la trei vieți.
În final, medicul Georgeta Iacov, fondatorul și președintele Fundației Umanitare Nord 2001, le-a mulțumit colaboratorilor, donatorilor, presei, precum și celor care au făcut posibilă desfășurarea acestei acțiuni caritabile.
Medicul Alexandru Calancea, managerul Spitalului „Sfântul Ioan cel Nou”, a scos în evidență faptul că sistemul medical se confruntă cu o adevărată criză, la nivel național, în ceea ce privește stocul de sânge.
Reprezentanții Iulius Mall Suceava, Eduard Elvis Marcu, managerul general, și Ciprian Ghergu, directorul de marketing, se vor alătura acestui demers prin promovarea campaniei în rândul angajaților.
Toți cei care doresc să salveze vieți, prin donare de sânge sau de plasmă convalescentă COVID-19, sunt așteptați la Centrul de Transfuzie Sangvină Suceava, situat pe Bulevardul 1 Mai nr. 11, programul de recoltare fiind de luni până vineri, în intervalul 8:00-13:30.
Mai multe detalii legate de condițiile minime pentru a fi donator de sânge, cât și despre beneficiile acestui act filantropic, se găsesc pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și pe www.sangepentruromania.ro.