În şedinţa din iunie 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aproba înfiinţarea Federaţiei Filantropia în cadrul Sectorului Biserica şi Societatea al Administraţiei Patriarhale. La Adunarea Generală
Proiectul eparhial „Cei din catedrale ajută spitale!” merge mai departe
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin toate unitățile de cult, protopopiatele și ONG-urile eparhiale, a întreprins numeroase activități de asistență socială și socio-medicală cu scopul limitării efectelor răspândirii pandemiei de COVID-19 și sprijinirii celor mai vulnerabile persoane din comunitățile eparhiei.
În perioada de criză în care ne-am aflat până săptămâna trecută, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a desfăşurat proiectul eparhial „Cei din catedrale ajută spitale!”. În această perioadă au fost intensificate activităţile social-filantropice, numeroase persoane vulnerabile primind sprijin fie din partea Centrului eparhial, fie din partea parohiilor, fie din partea diferitelor organizaţii neguvernamentale ale Bisericii.
„S-au înregistrat 854 de solicitări venite prin intermediul call-center-ului Sectorului eparhial de asistență socială și medicală, al telefoanelor de urgență ale DGASPC Bacău, e-mailului sau adresate preoților slujitori, părinților protopopi și reprezentanților ONG-urilor eparhiale, dintre care: 260 au fost rezolvate la nivelul unităților de cult şi 594 au fost soluționate în parteneriat cu ONG-urile eparhiale sau alte instituții sociale ale statului.
Parohiile care au desfășurat acțiuni în comunitate au fost în număr de 33, iar 123 de voluntari și angajați ai unităților de cult au fost implicați în această perioada în cadrul proiectului”, a arătat părintele Ilarion Mâţă, consilier eparhial la Sectorul de asistență socială și medicală.
În raportul financiar publicat pe pagina de internet a Eparhiei Romanului şi Bacăului (www.eprb.ro) se arată că a fost alocată suma de 41.608 lei pentru următoarele capitole de cheltuieli:
- hrană caldă: 7.849 lei;
- pachete alimentare: 19.360 lei;
- apă îmbuteliată: 253 lei;
- cumpărături de primă necesitate: 900 lei;
- plată facturi utilități: 241 lei;
- servicii medicale: 530 lei;
- donații produse igienico-sanitare: 975 lei;
- donații aparatură medicală: 11.500 lei.
Parohiile, protopopiatele și ONG-urile eparhiale au fost implicate zilnic în sprijinirea a numeroase persoane vulnerabile, mai ales vârstnici izolați și bolnavi din 27 comunități rurale și 8 urbane.
„Toți cei interesați să sprijine acțiunile de asistență socială și socio-medicale ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului sunt rugați să apeleze la numerele de telefon 0800800368 (Tel Verde inițiat de Patriarhia Română) sau 0749666581 (call-center al Sectorului de asistență socială şi medicală al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului), iar voluntarii se pot înscrie în programele de intervenție socio-medicală ale eparhiei la adresa de mail voluntariarb@gmail.com.
Toate informațiile necesare și modalitatea de a sprijini financiar, cu produse alimentare sau igienico-sanitare și prin voluntariat social, se regăsesc pe website-ul Sectorului de asistență socială și medicală al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului www.ajutamimpreuna.ro, special creat pentru a sprijini unitățile sanitare, personalul medical și de îngrijire, voluntarii protopopiatelor, ai parohiilor și ONG-urilor eparhiale, cât mai ales cele mai vulnerabile persoane din eparhie”, a mai arătat pr. Ilarion Mâţă.