La Parohia „Sfinții Voievozi”‑Gherghiceanu din sectorul 2 al Capitalei a avut loc joi, 19 decembrie 2024, a doua ediție a Târgului caritabil de chilipiruri și decorațiuni de Crăciun, în parteneriat cu
Sprijin din țară și străinătate pentru refugiaţii ucraineni din România și Basarabia
Tirul cu alimente și alte produse pentru refugiații de război trimis de Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române și Federația Filantropia a ajuns în Republica Moldova. Organizația International Orthodox Christian Charities (IOCC) din Statele Unite ale Americii a contactat Federația Filantropia în privința acordării unui ajutor financiar destinat celor aflați în nevoie.
Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române și Federația Filantropia s-au alăturat eforturilor desfășurate în prezent, la nivel național, de a oferi sprijin refugiaților ucraineni. În acest sens, a fost pusă la dispoziție platforma „Ajută cu bucurie”. În dimineața zilei de marți, 1 martie 2022, Patriarhia Română a trimis în Republica Moldova un prim transport cu alimente și produse de strictă necesitate pentru refugiații din Ucraina. Acestei acțiuni de ajutorare s-a alăturat și Arhiepiscopia Bucureștilor, care a pus la dispoziție, cu sprijinul mai multor comercianți, produse alimentare, precum și tirul care le-a transportat. Valoarea totală a produselor trimise cu această ocazie a fost de 228.293 de lei. Ajutoarele au ajuns în Chișinău, la Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, fiind distribuite ulterior persoanelor aflate în evidența organizației.
De asemenea, în sprijinirea persoanelor afectate de război s-a implicat și organizația International Orthodox Christian Charities (IOCC) din Statele Unite ale Americii, care a contactat Federația Filantropia în privința acordării unui ajutor financiar destinat celor aflați în nevoie. În acest sens au avut loc consultări cu patru organizații membre ale Federației Filantropia, respectiv: Fundaţia „Anastasie Crimca” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Asociația Filantropică „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” și Asociația „Filantropia Maramureșeană” din Baia Mare, precum și Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei. În urma consultărilor au fost identificate nevoile principale ale refugiaților ucraineni sosiți în aceste zone, care constau în principal în: saltele și saci de dormit, pături groase, alimente neperisabile, hrană pentru bebeluși și produse igienico-sanitare. Aceste solicitări au fost trimise către IOCC, care a efectuat marți, 1 martie, o donație în valoare de 100.000 de dolari. Suma va fi împărțită în mod egal între România și Republica Moldova.
Doritorii pot sprijini în continuare persoanele refugiate afectate de conflictul dintre Rusia și Ucraina accesând platforma ajutacubucurie.ro, unde se pot implica în calitate de voluntar sau donator. De asemenea, până la data de 10 martie, Arhiepiscopia Bucureștilor organizează o campanie de strângere de fonduri pentru a susține eparhiile din nordul țării care ajută miile de refugiați care sosesc în România.