Un nou transport cu ajutoare umanitare pentru sinistraţi a ajuns la Galaţi vineri, 1 noiembrie, din partea Mănăstirii Hadâmbu, din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.
Sprijin pentru cei aflaţi în suferinţă, oferit de Arhiepiscopia Craiovei
Arhiepiscopia Craiovei, prin asociațiile, fundațiile, protoieriile și parohiile din cele două județe, Dolj și Gorj, s-a mobilizat în această perioadă de nevoie, sprijinind personalul medical, spitalele, familiile și persoanele aflate în izolare sau persoanele în vârstă.
În această perioadă de criză, Arhiepiscopia Craiovei a întreprins, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, mai multe activităţi menite să vină în sprijinul credincioşilor, dar şi al persoanelor aflate în nevoi. La nivelul municipiului Craiova, prin Centrul de hrană „Poftă Bună”, se oferă hrană caldă săptămânal la aproximativ 500 de persoane. Asociația Vasiliada a donat Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova un aparat de terapii de substituire renală necesar tratării celor afectați de COVID-19. Aparatul a fost achiziționat de Arhiepiscopia Craiovei împreună cu firma QFORT SA și este în valoare de 33.000 de euro.
De asemenea, Asociația Vasiliada desfășoară o campanie de strângere de alimente neperisabile, sub deviza „Dragostea nu cade niciodată”. Alimentele, care au fost colectate de la protoierii, parohii și de la două magazine din Craiova, sunt trimise către familiile aflate în izolare și către vârstnicii și asistații aflați în evidențele asociației.
Fundația „Societatea Ortodoxă a Femeilor” (SOF) din Craiova a intermediat ca 600 de viziere medicale să ajungă la cadrele sanitare de la Spitalul de Urgență, Spitalul Filantropia, Spitalul CFR și Secția de copii a Spitalului Filantropia, precum și la Stația de Salvare din Craiova. Reamintim că doamnele din SOF au donat două imprimante 3D capabile să producă vizete medicale Clubului de robotică al Colegiului „Frații Buzești”, imprimante în valoare de 2.700 de lei și materialele pentru imprimante. De asemenea, membrele fundației oferă hrană caldă la 11 persoane singure.
La nivelul Protoieriei Craiova Sud, Parohia Romanești a achiziționat 200 de viziere în valoare de 1.400 de lei, pe care le-a donat către medicii şi asistentele de la cabinetele de familie din Craiova și angajaților Protoieriilor Craiova Sud și Craiova Nord. Preotul Florin Mihail a organizat ca un medic voluntar să viziteze familiile de vârstnici din parohie, oferindu-le consiliere și consultații medicale (tensiune, diabet etc.). La Parohia Brândușa, Craiova, s-au donat Centrului social pentru persoanele fără adăpost „Sfântul Vasile” al Arhiepiscopiei Craiovei alimente neperisabile, conserve și haine în valoare de aproximativ 1.000 de lei.
La nivelul Protoieriei Craiova Nord, Parohia Segarcea a organizat o colectă de alimente, care au fost trimise la 45 de familii aflate în nevoie. Parohiile Braniște II şi Ișalnița sprijină 10 familii de vârstnici cu alimente și suport spiritual (consiliere). Parohia Gherceștii Noi, Craiova, a organizat echipe de voluntari care ajută cinci familii de vârstnici prin faptul că le fac cumpărăturile necesare. Parohia oferă hrană caldă la 15 familii aflate în nevoie, iar în urma colectei, alte 15 familii au fost sprijinite cu alimente necesare.
La nivelul Protoieriei Târgu-Jiu Nord, s-au colectat alimente care au fost trimise, prin Asociația Vasiliada, la peste 100 de persoane.
Preoții din protoieriile Târgu-Jiu Sud și Târgu Cărbunești au făcut colecte de alimente, pe care le-au folosit pentru a sprijini familiile de vârstnici și cele aflate în izolare la domiciliu. Preoții din Protoieria Târgu Cărbunești au donat suma de 4.500 de lei Spitalului din Târgu Cărbunești pentru procurarea de material sanitar de protecție. Protoieria Târgu-Jiu Sud a oferit 1.000 de candele angajaților Poliției și Jandarmeriei din Târgu-Jiu, necesare pentru împărțirea Luminii Sfinte de Înviere.
La nivelul Protoieriei Băilești s-a organizat, sub deviza „Dăruind vei dobândi”, o colectă de alimente care au fost trimise către zeci de persoane vârstnice aflate în nevoie sau izolate la domiciliu.